Kolašin živi u ritmu tužne misli koja se pleše

Tokom deset centalnih dana manifestacije, u gradu je teško naći slobodan krevet, što se rijetko dešava tokom ostatka godine
238 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2017. 19:29h

U ritmu “tužne misli koja se pleše” - tanga, Kolašin će živjeti od 25. jula do 14. avgusta, kao i prethodin šest godina.

Koncertom orkestra “Tanguango” iz Beograda, minule sedmice počeo je 7. Internacionalni tango kamp, koji će, tokom 20 dana ugostiti oko 650 gostiju iz skoro 30 zemalja sa nekoliko kontinenata.

Ples, aktivni odmor i oči pune prirodnih ljepota, to je ono, kažu učesnici, što ih dovede u Kolašin za vrijeme manifestacije.

Tangerosi, s druge trane, u grad donesu bogatstvo jezika i kulture i poseban životni stil ljubitelja tog plesa.

Tango se, kažu, pleše i živi, a varoš na sjeveru živi od tangerosa.

Tokom deset centalnih dana manifestacije, u gradu je teško naći slobodan krevet, što se rijetko dešava tokom ostatka godine.

“Zahvaljujući Tango kampu i njegovim brojnim sadržajima, Kolašin se polako etablira u mjesto kreativnog odmora, specifično i različito u odnosu na ostala turistička mjesta u Crnoj Gori. Pokazalo se da su gosti kampa turisti kakve je Kolašin dugo čekao, s obzirom da će ostajati i po devet, a ima i dosta onih koj su odlučili da svih 20 dana trajanja događaja budu ovjde. Gosti kampa većinu vremena provode u gradu, za razliku od uobičajennih tranzitnih turista. Činjenica je i da raznovrsni sadržaji privlače veliki broj netangerosa, što ima mnogo dalekosežniji efekat nego da je u pitanju obični plesni događaj”, ističe osnivač Tango natural Montenegro Darko Dožić.

Osim tango sadržaja, (plesne radionice, video projekcije, predavanja, plesne večeri, koncerti), kako kaže jedan od organizatora Duško Raketić, građani će moći da uživaju u pravoj karnevalskoj atmosferi, plesnim večerima i ostalim događajima na Trgu borca.

Za realizaciju umjetničkih programa pobrinuće se plesni parovi, DJ-evi i muzičari.

“Osim amaterskih i profesionalnih plesačica i plesača, aktivno učešće u ovom događaju će kao i do sada uzeti i veliki broj građana i posjetioca Kolašina. Kamp će obilovati i sadržajima kao što su joga, relaks programi, Bale Tango, Tango aerobik, Čakarera (argentinski folklorni ples). A pored svakodnevnih plesnih radionica za aktivne plesače, biće organizovana i škola tanga za potpune početnike, koja je besplatna”, kaže on.

Gosti kampa na raspolaganju imaju i organizovane planinarske i biciklističke ture, sportsko penjanja, streličarstvo, jogu, relaks programe, jahanje, kreativne programe za djecu i mnoge druge sadržaje.

Zbog onoga što nudi turistima i zbog načina na koji promoviše ponudu Kolašina i Crne Gore, kamp je prošle dobio i prestižno priznanje od Nacionalne turističke organizacije.

Ta, sada već čuvena manifestacija, počela je kao eksperiment Dožića, osnivača i učitelja u jednoj od najvećih tango škola u regionu, koji je prije sedam godina boravak u rodnom gradu iskoristio da „pokrene uspavana kreativna energija koje u Kolasinu ima dosta”.

Tada je i nastala kolašinska tango scena iz koje se izrodio, pored Festivala alternativnog teatra „Korifej”, i najatraktivnija kulturno-zabavna manifestacija u Kolašinu.

Uz igru, edukaciju i aktivnost tijela i duha, nikad nije dosadno

Učesnici Tango kampa nemaju prostora da u Kolašinu ni na kratko osjete dosadu, tvrde organizatori.

Pažljivo osmišljen atraktivan program namijenjen je edukaciji, aktivnosti tijela i duha, ali i zabavi.

Dan im počinje jogom i „radom na tijelu”, a zatim slijede pješačke ture...

“Poslije toga imamo praktike (vježbe), časove za različite nivoe. Od 22.00 do 02.00 sata su milonge (plesne večeri). Tokom trajanja menifestacije prave se izleti, planinarske ture, posebna draž je što sada u gradu imamo i avanturistički park. Sve je učenje i zabava”, kažu organizatori.

Besplatni časovi tokom godine, pleše stotinjak Kolašinaca

Građani Kolašina tokom cijele godine imaju prilku da uče i plešu tango.

Časovi su besplatni.

Za učenje plesa, za koji kažu da je „pun suprotnosti” a koji je, „pored čvrstine zadržao i ogromnu mekoću i nježnost”, odlučuju se uglavnom mlađi. Ples jakih emocija, kažu u šali lokalni tangerosi, bio je suđen kolašinskom mentalitetu.

“Kamp nam bude kruna uživanja. Međutim, ne treba zaboraviti da tokom cijele godine traju besplatni časovi tanga za sugrađanke i sugrađane. Svi su dobrodošli i oni koji dođu ne napuštaju nas lako. Kolašinsku tango scenu čini oko 100 aktivnih tangerosa”, kaže Duško Raketić.

Galerija

Bonus video: