Kolašinci na kladionicu uplate 800 hiljada eura godišnje?

“Broj onih koji se klade ili odigraju neku drugu igru se svakodnevno povećava i mislim da naša kladionica neće imati poslovnih problema u narednom periodu”, kaže jedna od radnica na uplatnom mjestu u cenru grada
6 komentar(a)
Kolašin grad, Foto: Wikipedia Commons
Kolašin grad, Foto: Wikipedia Commons
Ažurirano: 15.09.2016. 18:34h

Uprkos tome što se uspješna privredna preduzeća mogu izbrojati na prste i stopi nezaposlenosti znatno većoj od crnogorskog prosjeka, kladionice u Kolašinu više nego uspješno posluju.

To tvrde vlasnici kladionica, koje u Kolašinu imaju 14 uplatnih mjesta - “Volkano“ devet, po dva “Premijer“ i “Lutrija Crne Gore” i jedno “Sporting“.

Sva uplatna mjesta smještena su u dvije ulice - u prečniku od najviše 300 metara.

Prema nezvaničnim podacima, Kolašinci godišnje uplate blizu 800.000 eura.

Podatak o zvaničnom broju uplatnih mjesta još je čudniji, ako se zna da je zaposleno tek nešto više od 1.250 Kolašinca, čija je prosječna zarada 448 eura.

Tokom 20 godina, samo dvije kladionice su zatvorene, a ako je vjerovati nezvaničnim izjavama vlasnika i zaposlenih - to se skoro neće ponoviti.

“Broj onih koji se klade ili odigraju neku drugu igru se svakodnevno povećava i mislim da naša kladionica neće imati poslovnih problema u narednom periodu”, kaže jedna od radnica na uplatnom mjestu u cenru grada.

To što u Kolašinu jedino kladionice nemaju finansijskih problema, za advokata Zorana Rakočevića je pokazatelj ekonomskog beznađa.

Rakočević koji je prije tridesetak godina bio načelnik Odjeljenja bezbjednosti kaže da se tada odlučno borio protiv kocke.

“Tada je bila jedna 'epidemija' igranja pokera u kafanama, a ljudi su gubili ogroman novac. Supruge i ostali članovi porodice tih pokeraša dolazili su da mole da toj pojavi stanem na kraj. Zabranio sam ne samo igranje za novac, već i druge igre kartama na javnim mjestima. Sjećam se da su penzioneri molili da im se dozvoli da igraju, naravno samo iz zabave, ali nijesmo“.

Samo desetak dana nakon što je Rakočević napustio funkciju načelnika policije, jedna partija pokera u hotelu “Bjelasica“ završila se dvostrukim ubistvom.

On tvrdi da je ranije, dok je samo postojala državna lutrija, bilo sasvim drugačije i bezazlenije.

“Manje se igralo, ali se pamte dvije premije koje su osvojili naši sugrađani, tokom 60-ih, odnosno 70-ih godina prošlog vijeka. To je bio kuriozitet da u malu varoš stigne toliki novac lutrije velike Jugoslavije. Ti dobici su bili, otprilike, u vrijednosti sadašnjih 100.000 eura”.

Pamti se i jedna premija između dva svjetska rata - srećni dobitnik lutrije Kraljevine Jugoslavije tada je bio predsjednik Okružnog suda Krivčević, koji je, kako u gradu tvrde, od tog novca napravio i danas jednu od najljepših zgrada u varoši - Dom penzionera.

Danas igrači uglavnom dobijaju manje sume novca, a tek rijetko se dogodi da dobitak pređe 1.000 eura.

Tek nekoliko puta tokom minulih godina, Kolašincima se posrećilo za veći iznos, tvrde upućeni.

U gradu su sve brojniji kafići i kafane sa aparatima kladionice „Volkano“, a rijetki su gosti koji ne odigraju tombolu na kojoj je minimalna uplata pola eura.

Šuković kaže da mu “dobro poznavanje fudbala” donosi velike dobitke

Bivši predsjednik Skupštine Opštine Mile Šuković javnosti je poznat kao dobitnik velikih iznosa.

Prema podacima koje je naveo u svom imovinskom kartonu, tokom 2010. godine je u kladionicama zaradio čak 36.000 eura. “Mogu vam reći da mi ta godina nije bila baš najbolja kada je riječ o zaradi u kladionicama. Jedne godine zaradio sam čak 68.000 eura, druge godine 28.000, zatim 11.000. Ove godine nijesam baš bio sjajan, svega 6 000 eura”, kazao je Šuković novinarima 2011.

Dobru zaradu, kako je tada tvrdio, omogućava mu dobro poznavanje fudbala.

“Nekada treba i rizikovati, pa se to isplati ili ne isplati, a uvijek račinam na novu šansu. Prirodno je da s tim dolaze i prihodi”, poručio je tada Šuković .

Bonus video: