Kolašinci opet traže investitore

74 pregleda 2 komentar(a)
Barutana Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Barutana Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.12.2014. 20:59h

Na svega par, od ukupno tridesetak lokacija, koje su planskim dokumentima predviđene za gradnju turističih, ugostiteljskih i sportsko-rekreativnih objekata na području kolašinske opštine počeli su, a potom i obustavljeni radovi. Na ostalim površinama, koje su što Opština, što privatnici, prodali tokom „investicionog buma“ ništa nije promijenjeno, osim vlasnika.

Investitori, kako kažu u lokalnoj upravi, uglavnom nijesu pokazali zainteresovanost da grade, a rijetki koji jesu, nakon dobijanja građevinskih dozvola i početnih pripremnih građevinskih radova, otišli su i više od šest godina ne pokazuju interesovanje da obnove proceduru ili nastave gradnju. Među njima je najviše onih koji su tek djelimično izmirili obaveze prema lokalnoj upravi.

Takvo stanje nova izvršna vlast namjerava da promijeni. Kako je za „Vijesti“ kazao potpredsjednik Opštine Đuro Milošević u narednom periodu nastojaće da stupe u kontakt sa investitorima koji su zaboravili i na zemljište i na, nekad ambiciozne, planove u Kolašinu.

„S obzirom na to da smo od skora preuzeli vlast, još nijesmo upoznati sa svim detaljima, pa će nam to u narednom periodu biti značajan i važan posao. Namjeravaomo da stupimo u kontakt sa predstavnicima investitora, koji su nekada pokazali namjeru da u Kolašinu grade. Iz kontakata sa njima ćemo, vjerovatno, saznati i u čemu je bio problem. Vjerovatno je u nekim slučajevima riječ i o ekonomskoj krizi, ili su neki drugi razlozi“, kaže Milošević.

Najviše se očekivalo od grčkog milijardera Viktora Restisa, odnosno njegove kompanije „Vires“, koji je bio zainteresovan za gradnju turističkog kompleksa na Barutani. Na tom brdu udaljenom nepunih 500 metara od grada sada je samo razrovana zemlja podsjeća da je Restis namjeravao da ulaže u Kolašin. Mehanizacija, koju je angažovao „Vires“ kratko je radila prije šest godina, a od tada niko od predstavnika te firme nije se javio u lokalnu upravu. „Vires“ je uplatila skoro 700.000 od 1, 5 milona eura koliko su tada iz lokalne uprave obračunali da treba uplatiti za komunalije.

Bonus video: