Kolašinci za drva daju 500 eura godišnje

Taj projekat vrijedan 6,25 miliona eura na listi je prioritetnih kapitalnih projekta, koju je početkom avgusta razmatrala Vlada
3114 pregleda 7 komentar(a)
Kolašinci se i dalje griju na tradicionalni način, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašinci se i dalje griju na tradicionalni način, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinci duže od deceniju slušaju obećanja o izgradnji toplane, a ukoliko se ispune najave Vlade i očekivanja lokalne uprave, izgradnja sistema daljinskog grijanja mogla bi početi već naredne godine.

Dok se to ne ostvari, među najznačajnijim izdvajanjima iz kućnog buđžeta Kolašinca i dalje su ona za kupovinu drva za ogrijev. Prema podacima iz nacrta lokalnog Energetskog plana do 2027. godine, za sezonu grijanja domaćinstva troše, u prosjeku po 12,3 kubnih metara drva, što ih, prema istom dokumetu, košta skoro 500 eura godišnje, ukoliko se računaju i troškovi trasporta, šeganja, cijepanja, slaganja...

Grejna sezona u tom gradu traje od septembra do maja, a nerijetko je potrebno zagrijavati stambene objekte i tokom ljetnjih mjeseci. Kako piše u Energetskom planu, na teritoriji te opštine 2011. godine posječeno je skoro 30.000 kubnih metara drva za ogrijev, ali je je skoro trećina prodata na tržištima drugih opština. Kolašinci su, u periodu od 2014. do 2016., prosječno trošili 16.600 kubnih metara drva za ogrijev, dok je za ovu godinu planirana nešto manja potrošnja te vrste goriva.

Smanjenje potrošnje drveta za ogrijev planirano je tokom naredne decenije za tri odsto. Glavni razog za to, kako piše u nacrtu dokumenta, pored smanjenja broja stanovnika i podizanja ekološke svijesti, biće i uvođenje sistema daljinskog grijanja.

Taj projekat vrijedan 6,25 miliona eura na listi je prioritetnih kapitalnih projekta, koju je početkom avgusta razmatrala Vlada. Kako je objasnio potpredsjednik Opštine Danilo Medenica, projektna dokumentacija toplifikacije užeg gradskog jezgra je završena, kao i studija izvodljivosti.

„Taj projekat podrazumijeva, osim objekta toplane, i toplovodnu mrežu. Predviđeno je i da se u Bakovićima izgradi objekat u kojem bi se pripremala biomasa, koje će se koristiti kao gorivo u budućoj toplani“, rekao je on.

Sistem daljinskog grijanja trebalo bi da obuhvati 300 individualnih ložišta, a prema procjenama taj način grijanja bi domaćinstva mjesečno koštao od 35 do 40 eura. Višestruki efekti realizacije tog projekta, kako kažu u Opštini, „prvenstveno se ogledaju u povećanju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine“.

„Time bi se iz upotrebe isključile nisko efikasne peći za grijanje i kotlovi na drva ili druga fosilna goriva, koji vrše emisiju praškastih materija, i doprinijelo poboljšanju kvaliteta vazduha u Kolašinu. Pored toga, kroz izgradnju sistema daljinskog grijanja, korisnicima sistema bi bilo omogućena upotreba tople vode u cilju smanjenja potrošnje električne energije i fosilnih goriva za njeno zagrijavanje“, procjenjuju autori Energetskog plana.

Bonus video: