Kolašinka ogorčena na komšije: Prijavljuju me zbog mačaka

Danijela Vuksanović je vlasnica jedinog privatnog prihvatilišta za pse na sjeveru
320 pregleda 28 komentar(a)
Mačke, Foto: Dragana Šćepanović
Mačke, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 05.08.2017. 20:03h

Vlasnica jedinog privatnog prihvatilišta za pse na sjeveru Kolašinka Danijela Vuksanović tvrdi da je pojedine komšije iz zgrade u kojoj žive maltretiraju zbog brige o životinjama.

Ona u svom stanu drži devet mačaka, a zbog prijava komšija Komunalna policija je naložila da se riješi kućnih ljubimaca. Vuksanovićeva objašnjava da mačke ne koriste zajedničke prostorije u zgradi, da su uredno vakcinisane i da nikome ne smetaju.

„Koriste samo stan i moju terasu, gdje redovno održavam higijenu i nema nikavih mirisa. U to se mogu uvjeriti svi koji uđu u moj stan, tako da je potpuna neistina da se i u zajedničkim prostorijama u zgradi može osjećati neprijatan miris. Vodim računa o higijeni životinja, redovno angažujem veterinara, mačke su uredno vakcinisane.

Napominjem da sam ih sve skolonila sa ulica, kao i nekoliko desetina psa u skloništu na privatnom imanju. To izgleda niko ne cijeni“, kaže ona.

Vuksanovićeva je, tvrdi, sa svojim mužem Zlatkom Miloševićem, od svog novca, uz minimalne donacije i bez pomoći Opštine i države, izgradila sklonište i brine o napuštenim životinjama.

Podsjeća kako su joj i u skloništu nekoliko puta trovali i ubijali pse.

Sve joj to, ističe, teško pada, jer je narušenog zdravlja, koje pogoršavaju stresovi zbog komšijskih prijava.

„Prije svega, ne poznaju propise, kojima je regulisano držanje kućnih ljubimaca.

Pored toga sam okružena licemjerjem, lako je vidjeti koliko se vodi računa o urednosti, ako pogledate oko zgrade, gdje stoji smeće već deceniju i po.

To nikome ne smeta, ali ih životinje koje su samo u mom stanu ugrožavaju“, kaže Vuksanovićeva.

U rješenju Komunalne policije, kojim se nalaže iseljenje njenih kućnih ljubimaca, navedeno je da mačke remete mir stanara i higijenu u zgradi.

Načelnik te službe Zoran Kujović kazao je da je rješenje doneseno na osnovu prijave stanara zgrade D.M.

Komšija je tvrdio da se čišćenje prostorija gdje se nalaze mačke obavlja kroz terasu, koja je tik iznad njegove.

Da nikog ne ugrožavaju i da su čisti

Opština Kolašin je proljetos donijela nacrt odluke o kućnim ljubimcima koja, između ostalog, određuje pravila o uslovu i načinu držanja kućnih ljubimaca.

Kućni ljubimci će moći da se drže ako ne ugrožavaju fizički i psihički integritet, ličnu sigurnost i imovnu građana i ako ne remete mir, ne ugrožavaju opštu higijenu stambene zgrade, javnih površina i životnu sredinu.

Takođe, zabranjeno je držanje kućnih ljubimaca koji nijesu redovo vakcinisani.

Bonus video: