Kolašinke najbolje u izvornom pjevanju

Iako su rame uz rame sa čuvenom Vokalnom radionicom "Bistrik" Bilje Krstić, umalo nisu otišle na takmičenje zbog para
60 pregleda 0 komentar(a)
KUD "Mijat Mašković", Foto: Privatna arhiva
KUD "Mijat Mašković", Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.05.2017. 18:05h

Ženska pjevačka grupa kolašinskog KUD-a „Mijat Mašković“, ostvarila je veliki uspjeh na četvrtom Vokalnom etno-festivalu (VEF) u Negotinu.

One su, u izuzetno jakoj konkurenciji, osvojile prvo mjesto u kategoriji tradicionalne muzike.

Pored njih, u kategoriji obrade tradicionalne muzike, prvo mjesto je osvojila Vokalna radionica „Bistrik“ Bilje Krstić.

Takmičilo se 11 pjevačkih grupa, osam iz Srbije i po jedna iz Rumunije, Bugarske i Crne Gore.

„Ovaj uspjeh je posljedica našeg dugogodišnjeg predanog rada na svim poljima izučavanja i prezentovanja plesno-muzičkog nasljeđa. Svakako, od velike nam je pomoći iskustvo prethodnih učešća na VEF-u, sa kojih smo donijeli jedno drugo mjesto i jednu specijalnu nagradu. Iskreno, mi smo zadovoljni i kada dobijemo poziv na ovako jako takmičenje, a nagrade nam nijesu prioritet, već konstantan rad i napredak. Ipak smo mi nosioci kulturnog dobra i glavna funkcija nam je očuvanje, izučavanje i prenošenje znanja o tradiciji. Djevojčice su, ove godine, pipremile izuzetno težak program i još jednom im najiskrenije čestitam na marljivom radu prethodnih mjeseci“, kazao je Davor Sedlarević, rukovodilac KUD-a.

Prvo mjesto i vjerovatno najveći uspjeh ikada neke naše vokalne grupe koja pjeva, takozvanu, „izvornu“ muziku svojim talentom osvojile su Katarina i Marta Medenica, Hristina Kiki Šuković, Tijana Rakočević, Jelena Miladinović, Milena Rondović, Aleksandra Drljević i Nađa Jeknić.

Kako kaže Sedlarević, uspjeh pjevačke grupe je „rezultat višestrukih, dobro planiranih aktivnosti i saradnje sa profesorima i studentima iz regiona“.

On smatra da je to i „signal nadležnima da se dostigla „kritična masa“ u Crnoj Gori za otvaranje sličnog smjera na našim obrazovnim ustanovama.

Direktor Centra za kulturu Kolašin Branislav Jeknić kaže da je zbog loše finansijske situacije u toj ustanovi, postojala i mogućnost da se na festival uopšte ne ode. Njegovim naporima obezbijeđena su sredstva za put.

„Iza pjevačke grupe i cijelog KUD-a stoji ogroman višegodišnji trud i nijesmo smjeli ni da pomislimo da ova marljiva djeca ne pokažu svoje umijeće, iako je postojala realna opasnost da se na festival uopšte ne ode. Takođe, povjerenje koje nam ukazuju roditelji djece su dodatna obaveza da preduzmemo sve kako naša djeca ne bi ispaštala. Sada je vrijeme za optimistične priče i trebalo bi da razmišljamo u tom pravcu, a djevojčice iz pjevačke grupe su pravi motiv za to“, rekao je Jeknić.

Bonus video: