Kolašinska tvrđava Ičindži u lošem stanju

Turska vojska je ušla u razoreni Kolašin i od 1862. do 1864. godine napravila niz odbrambenih tvrđava oko varoši
107 pregleda 0 komentar(a)
Ičindži, Foto: Dragana Šćepanović
Ičindži, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 09.06.2017. 17:44h

Tvrđava Ičindži na Vinića brdu, pred kojom su Turci predali Kolašin, neće skoro biti dio turističke ponude.

Nebriga je učinila da se sada samo naziru temelji istorijski važnog spomenika nadomak centra Kolašina iz 19. vijeka, jer su građani odnijeli kamenje od kojeg je građena.

U Turističkoj organizaciji (TO) kažu da odavno postoji ideja da se sačuva, zaštiti i uvrsti u turističku ponudu.

Uvijek je, međutim, falilo novca, pa nema ni konkretnijih ni vremenski ograničenih planova kada bi to moglo biti učinjeno.

“Jeste važan dio kolašinske istorije i mogao bi biti i dio turističke ponude. Odavno se pominjalo da bi ono što je ostalo od tvrđave trebalo zaštititi. Ičindži tvđava važna je i za nas u Kolašinu, ali bi mogla biti zanimljiva i turistima, uz svu istorijsku priču koja je prati. Sugrađani odavno odnose kamenje kojiim je zidana tvrđava, pa sada ima malo šta da se vidi”, kaže direktorica TO Marija Brajović.

Iz Centra za kulturu su u više navrata apelovali da je neophodna što hitnija intervencija nadležnih, kako bi tvrđava bila obnovljena.

Direktor Centra Branislav Jeknić kaže da malo Kolašinaca zna da su pred tom tvđavom Turci predali grad Crnogorcima, nakon Berlinskog kongresa.

Nema ni napisa koji bi podsjetio prolaznike na taj važan događaj.

Jeknić priča da je tvrđava podignuta u 19. vijeku nakon što su udružena crnogorska i brdska plemena 1858. godine razorili turski Kolašin do temelja.

Podsjeća da se, odlukom velikih sila, posle prigovora turske imperije i naredbe knjaza Nikole, crnogorska vojska povukla iz grada.

Turska vojska je ušla u razoreni Kolašin i od 1862. do 1864. godine napravila niz odbrambenih tvrđava oko varoši.

Turci sagradili tri tvrđave oko grada

Turci su oko grada napravili tri tvrđave - Ičindži na Vinića brdu, Učundži na Babljoj gredi i Birindži na Bašenjem brdu.

Pored njih, u blizini Kolašina podignute su tvrđave na Markovom i Lukačkom brdu.

Tvrđava Ičindži imala je odbranbenu namjenu, nalazila se sa južne strane ulaska u grad i sagrađena je od kamena utopljenog u krečni malter, a u osnovi je u obliku jednakostraničnog krsta.

Imala je dva sprata.

Bonus video: