Kolašinska vlast prinudnim naplatama obezbjeđivala plate

Najupečatljiviji primjer za to je i naplata od Telekoma. Tadašnja opštinska vlast je sa računa te kompanije prije šest godina skinula pola milona eura, na ime naknade za postavljanje podzemnih instalacija. Sudski spor nedavno je riješen u korist Telekoma, pa je trenutno u toku otplata duga
7 komentar(a)
SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.07.2015. 19:28h

Lokalna vlast u Kolašinu tokom 2008. i 2009. godine praktikovala je prinudne naplate, odnosno, blokiranje računa dobrostojećih firmi, a novac je, između ostalog, korišten za isplatu zaostalih zarada zaposlenima u opštinskoj administraciji i ustanovama. Da su neke od tih „naplata“ bile nezakonite, pokazali su kasnije sudski sporovi, pa se sada iz opštinske kase vraćaju iznosi skinuti sa računa, uvećani za kamate i troškove procesa.

Najupečatljiviji primjer za to je i naplata od Telekoma. Tadašnja opštinska vlast je sa računa te kompanije prije šest godina skinula pola milona eura, na ime naknade za postavljanje podzemnih instalacija. Sudski spor nedavno je riješen u korist Telekoma, pa je trenutno u toku otplata duga. Kako je za „Vijesti“ kazao sekretar za finasije Goran Rakočević, aktuelna vlast uspjela je do sada da vrati oko 100. 000 eura.

Prema njegovim riječima, ostalo je oko 450.000 eura duga, jer je iznos uvećan za kamete i troškove sudskog spora.

„Novcem skinutim sa računa Telekoma, koji sada treba da vraćamo, isplaćene su zarade za zaposlene u lokalnoj upravi i Centru za kulturu, za decembar 2008. i januar, februar i mart 2009. godine”, kazao je Rakočević.

Na sličan način bivša opštinska vlast postupila je i prema firmi Morgan W, koja je kupila zemlju na Bašanjem brdu. Bila je planirano gradnja turističkog kompleksa „Mala Norveška“. Prema nezvaničnim informacijama, firma Moragan W je još prije nekoliko godina bila obeshrabrena višemilonskim iznos komunalnija i neadekvatno komunalno opremljenim zemljištem.

Opština je 2008. godine od tog investitora prinudno naplatila 100.000 eura, nakon čega su predstavnici Morgan W „nestali“ sa područja kolašinske opštine.

Najviše se očekivalo grčkog milijardera Viktora Restisa,odnosno njegove kompanije „Vires“, koji je bio zainteresovan za gradnju turističkog kompleksa na Barutani. U lokalnoj upravi trenutno se ne može doći do potvrde nazvanične informacije, prema kojoj je „Veritas“ uplatila skoro 700.000 od 1, 5 miona eura koliko su iz Opštine obračunali da treba uplatiti za komunalije .

Dugovanje mnogo veće

Iako je nekoliko bivših funkcionera odbilo da komentariše skidanje pola milona eura sa računa Telekoma, jedan od njih je nazvanično kazao da je to bila “potpuno zakonska naknada za podzemne instalacije.” Ta kompanija, navodno, duguje mnogo više Opštini.

“Telekom nikad nije platio Opštini zakup zemljišta za prolazak instalacija preko opštinskog zemljišta, zakup za zemljište na kojem su objekti, porez na imovinu pored Jadranske magistrale i pruge Beograd-Bar“, kazao je sagovornik “Vijesti” .

Bonus video: