Kolašinski sportisti treniraju uz peć na drva

Karatisti su obezbijedili "bubnjaru", sulundare i drva, a sala je, dok traju treninzi, osvijetljena lampama
155 pregleda 2 komentar(a)
sportska dvorana, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
sportska dvorana, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 25.01.2015. 20:51h

Iako je rekonstrukcija sportske dvorane u Kolašinu skoro završena, a prije dvije godine okončana i toplifikacija, sportisti koji tamo treniraju ove zime griju se na drva.

U modernoj dvorani nalažu peć “bubnjaru”, a jedan sulundar izbačen je kroz prozor u prizemlju.

Za Kolašince, koji znaju da u hali nema struje jer ni poslije skoro četiri godine Opština nije našla način da izmiri dug od nekoliko stotina hiljada eura, to i nije čudan prizor.

Međutim, gotovo svi turisti zastanu i traže objašnjenje mještana za sulundare koji dime iz dvorane.

Kako nema načina da moderni sistem za grijanje, čiju je izgradnju, kao i ostale radovi finansirala Direkcija za javne radove, uskoro proradi, sportisti su prije zime obezbijedili dovoljno drva.

To je, kažu, jedini način da se ne smrznu, a tvrde da tako štite zidove i vodovodne instalacije od smrzavanja i havarija.

U Karate klubu „Gorštak“ kažu da su oni postavili peć, sulundare i nabavili drva.

“Ne znam šta vam je tu čudno, kada se zna da godinama nema struje, pa tako ni grijanja u dvorani. Već nekoliko puta sam s novinarima razgovarao o uslovim u kojima treniramo. Ove zime je 'bubnjara' bila jedino rješenje. Nabavili smo dovoljno i drva i dotjerali ih pored hale, treniramo pod lampama, pa imamo kakve-takve uslove. Djeca ne mogu da treniraju na niskim temperaturama i ovo je učinjeno zarad njihovog zdravlja”, pojasnio je trener KK „Gorštak“ i predsjednik kolašinskog Sportskog saveza Željko Vukićević.

Od mraza su, istakao je, prije nego što je u halu unijete „bubanjara“, popucale cijevi, pa je voda dijelom oštetila novi parket, takođe, postavljen u okviru projekta rekonstrukcije zgrade.

Da nije ložena vatra, tvrdi Vukićević, šteta bi bila veća.

„Čekamo konačno rješenje statusa sportske zone, pa i tog objekta. Za sada je ovako, ne preostaje nam ništa, nego da se loži vatra. Možda je to dobar način da se još jednom skrene pažnja na uslove u kojima treniraju trofejni i najtalentovaniji sportisti ovog grada. Mi smo obezbijedili da im je toplo, na jedni način na koji smo mogli”, pojasnio je trener KK „Gorštak“.Država dobila halu na ime duga od tri miliona eura Planovi države kada je riječ o sportskoj zoni su ambiciozni, međutim, nijedan do sada nije realizovan.

Sportska hala i Dom mladih i „Gorštaka“ trenutno su vlasništvo države, jer je Opština, ustupajući te objekte i zemljište oko njih, s Vladom kompezovala dug veći od 3 miliona eura za poreze i doprinose.

U sportskoj zoni država, bar kako je do sada najavljivano, planira da izgradi centar za pripreme vrhunskih sportista. Na hali, izgrađenoj prije 15-ak godina, nikad nijesu završeni svi građevinski radovi, pa su upotrijebljavani samo teretana i četiri svlačionice.Razgovora i najava bilo, ali ništa nije ostvareno Predstavnici aktuelne vlasti ne znaju kada će država krenuti u realizaciju planova o formiranju preduzeća.

“Osim planova i nastojanja da se nađe model, nemamo ništa što bi mogli u dogledno vrijeme da najavimo, a što se tiče aktivnosti kada je riječ o sportskoj zoni, odnosno objektima, koji su sada vlasništvo države. Bilo je najava i razgovora, ali zasada ništa nije ostvareno”, kazao je predsjednik Skupštine opštine Aleksandar Dožić.

Bonus video: