Kolege otpuštene učiteljice: Strasti da se smire i slučaj vrati u okvire škole

Ističu da se, umjesto da se stvari smire i prepuste instituciji škole, vodio pravi medijski rat od strane roditelja odjeljenja V1 čiji je odjeljenjski starješina Svetlana Popović, što je dovelo do narušavanja ugleda škole i znatno otežavalo cijelu situaciju
141 pregleda 0 komentar(a)
OŠ Stefan Mitrov Ljubiša, Budva, Foto: Vuk Lajović
OŠ Stefan Mitrov Ljubiša, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.03.2018. 14:29h

Sindikalna organizacija budvanske OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ zatražila je da se smire strasti i slučaj otkaza učiteljice Svetlane Popović vrati u okvire institucije.

Iz Sindikata je jasno predočeno javnosti koje su greške učinili roditelji odjeljenja kojem predaje Popović, a koji su vodili pravi medijski rat, ali isto tako i sami postupak učiteljice, koja je angažovanjem advokata odbila saradnju sa Sindikatom.

„Povodom odluke o prestanku radnog odnosa koleginici Svetlani Popović donesenoj poslije sprovođenja disciplinskog postupka Sindikalna organizacija izražava duboko žaljenje zbog ovakvog epiloga pomenutog postupka.Saopštavamo da smo od samog početka insistirali da se pomenuta situacija riješi u okviru institucije, da se ne upliću javnost i roditelji, te da se iznošenjem raznih istina i poluistina putem medija i društvenih grupa napravila najveća šteta djeci, školi a potom i samoj koleginici Popović.Koleginica Popović je nakon pokretanja disciplinskog postupka protiv nje, imala pravo da u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za oblast prosvjete, ovlasti predstavnika Sindikata da je zastupa u postupku. Međutim, pomenuta koleginica je za svoje branioce angažovala dva advokata koji su je zastupali tokom disciplinskog postupka. Škola je potom angažovala svog advokata, te su disciplinski postupak vodili advokati“, navodi se u saopštenju sindikalne organizacije koje potpisuje predsjdnik Nikolaj Knežević.

Dodaju da je tako marginalizovan Sindikat mogao da učestvuje samo kao neko ko nadgleda da li se disciplinski postupak sprovodi u skladu sa zakonom i da li su ispoštovani članovi Granskog kolektivnog ugovora koji se odnose na mogućnost da koleginica bude saslušana i da nesmetano iznese svoj stav.

„I pored isključivanja Sindikata kao branioca od strane koleginice Popović, čime mu je umanjena mogućnost reagovanja i uvid u sve spise , Sindikat je stao u odbranu koleginice i predložio da prilikom donošenja odluke donosilac odluke treba da uzme u obzir sve olakšavajuće okolnosti na strani okrivljene, njen minuli rad, dosadašnju nekažnjivost i činjenicu da se radi o profesorici razredne nastave koja je u više navrata nagrađivana za svoj rad. U ova tri mjeseca Sindikat nije sjedio skrštenih ruku, već je u nekoliko navrata obavio razgovor sa roditeljima učenice koji su protiv koleginice Popović podnijeli prijavu, pokušavajući da ih ubijedi da povuku tužbu. Na samom početku, roditelji nisu insistirali, niti su imali namjeru da cio slučaj procesuiraju, ali ih je na to navela sama koleginica Popović, sazivajući sjutradan, poslije nemilog događaja, hitan roditeljski sastanak svog odjeljenja, koji inače nemaju nikakve veze sa ovim slučajem. Po riječima roditelja učenica to ih je dodatno iritiralo, posebno uzimajući u obzir da se na tom roditeljskom sastanku ružno govorilo o njima. Nijesu tražili izvinjenje, niti sankcije za koleginicu, osim da im škola garantuje da se koleginica Popović više ne obraća njihovom djetetu, kojem inače ne predaje, te da dijete ima strah da dođe u školu“, navodi se u saopštenju.

Ističu da se, umjesto da se stvari smire i prepuste instituciji škole, vodio pravi medijski rat od strane roditelja odjeljenja V1 čiji je odjeljenjski starješina Svetlana Popović, što je dovelo do narušavanja ugleda škole i znatno otežavalo cijelu situaciju.

„Sindikat je opet apelovao da se strasti smire, posebno poslije peticije koju je potpisao dio prosvjetnih radnika matične i Druge osnovne škole, što je opet dodatno iritiralo roditelje djevojčice koji su pokrenuli i sudski postupak. Sindikat je i tada apelovao na svoje kolege da dodatno ne otežavaju ionako tešku situaciju u kojoj su se polarizovale strane i koja je izmicala kontroli.Kao predsjednik Sindikalne organizacije, lično sam razgovarao sa jednim od advokata i ovlašćenim zastupnikom koleginice Popović, u nadi da ću moći da utičem na direktoricu koja donosi krajnju odluku, da koleginica bude kažnjena minimalnom kaznom, za lakšu povredu radne obaveze jer je napustila čas, potom otišla prvo u jednu a potom u drugu učionicu i obratila se učenicama A.Š. i I.K. na šta nije imala pravo, što je i sama priznala u disciplinskom postupku. Bez obzira na izjave dvije koleginice na čiji je čas neovlašteno ušla koje su bile opterećujuće za koleginicu Popović, bio sam ubijeđen da direktorici nije namjera da koleginici Popović da otkaz. Od advokata sam dobio odgovor da ona nije spremna na takvu ponudu i da ne želi da uopšte bude kažnjena. Kako je disciplinski postupak pokrenut shodno članu 111, stav 9 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju koji kaže da ako „nastavnik ponižava, vrijeđa ili fizički kažnjava učenika“ prestaje mu radni odnos, zatražio sam od advokata da još jednom porazgovara sa koleginicom i ubijedi je da pristane na ovu kaznu jer će u suprotnom dobiti otkaz s obzirom da su sve činjenice išle tome u prilog. Nijesam uspio da dobijem nikakav odgovor od njega, niti od koleginice Popović. Kod direktorice škole sam nekoliko puta insistirao da ne raskida radni odnos sa koleginicom Popović, te da je kazni blažom kaznom“, istakao je Knežević.

On je dodao da je, nakon tri mjeseca čekanja da koleginica Popović opravda svoj neprimjereni postupak prema učenicama, nakon izvedenih dokaza u disciplinskom postupku direktorica utvrdila da je koleginica počinila težu povredu radne obaveze odnosno da je ponižavala i vrijeđala maloljetne učenice škole i to iz drugih odjeljenja, te da je povjerovala izvedenim dokazima i iskazima svjedoka u postupku.

„U skladu sa članom 47 Granskog kolektivnog ugovora i članom 111 Opšteg zakona o obrazovanju koleginici Svetlani Popović izrekla je disciplinsku mjeru - prestanak radnog odnosa.Sindikat prosvjete ne ulazi u opravdanost postupaka koleginice Popović, ali izražava bojazan da će nakon uručenog otkaza svi prosvjetni radnici biti žrtve i biti izloženi situaciji da zbog svake, pa čak i najbanalnije situacije, budu sankcionisani.

Kao Sindikat tvrdimo da je cijela ova situacija u vezi sa disciplinskim postupkom mogla da se riješi na bezbolniji način, kako za djecu koja su zloupotrijebljena u ovom slučaju, tako i za koleginicu Popović. Mišljenja smo da je problem trebalo riješiti bez advokata uz aktivno učešće Sindikata unutar škole.Poslije izricanja najteže kazne, prestanak radnog odnosa, zahtijevamo da se smire strasti i slučaj vrati u okvire institucije. Roditelje pozivamo da djeci omoguće osnovnoškolsku obavezu i da ih vrate pohađanju nastave. Kao Sindikat, principijelno stojimo uz koleginicu Svetlanu Popović, nudimo joj svu pravnu i drugu pomoć u budućem sudskom postupku posredstvom našeg plaćenog advokata“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: