Kolektor Tivtu teret na vratu

"Postiđena sam činjeniocom da još nije osnovano zajedničko preduzeće", kazala je gradonačelnica Snežana Matijević
184 pregleda 6 komentar(a)
Kolektor Tivat, Foto: Siniša Luković
Kolektor Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.10.2017. 19:17h

Projekat izgradnje zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za Tivat i Kotor u Krtolima, dobija obilježja skandala i prijeti da ekonomski potpuno iznuri Opštinu Tivat.

Ni skoro godinu i po od otvaranja nije formirana zajednička firma dvaju gradova koja bi trebalo da upravlja sa postrojenjem na lokalitetu Klačina, u blizini Obale Đuraševića.

Opštini Tivat, u međuvremenu, na naplatu stiže i sve veći broj tužbi kojima mještani Krtola traže nadoknadu za zemlju eksproprisanu za potrebe gradnje.

“Postiđena sam činjenicom da još nije osnovano zajedničko preduzeće, a svi smo se tamo lani slikali i rukovali na otvaranju. Mi i Opština Kotor se ne možemo dogovoriti, iako smo Kotoranima ponudili tri varijante kako da napravimo to preduzeće i da ono profukcioniše i počne voditi računa o radu PPOV i rješavanju tehničkih problema”, kazala je preksinoć gradonačelnica Snežana Matijević (DPS).

Ona je istakla da Tivat snosi sve troškove i pravne rizike u vezi sa ekspropijacijom zemljišta i da “Opština Tivat treba da plati zemlju koja onda postaje Vladina“.

“Ljudi se sve češće javljaju i traže nadoknadu za svoju zemlju i mi zbog toga uskoro možemo biti u velikim finansijskim problemima. Nije se sve to od starta pravilo na pravim osnovama”.

Matijevićeva je lani na svečanosti otvaranja kazala da je postrojenje “dobro svjedočanstvo saradnje lokalnih uprava, Vlade i stranih kompanija i banaka”.

Ocijenila je da otvaranje predstavlja krunu velikih napora koje je Tivat proteklih godina ulagao u unaprjeđenje vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Matijevićeva je tu krunu naslijedila od bivšeg gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) koji bi po funkciji trebalo da je najodgovorniji za koncept izgradnje i gazdovanja postrojenjem.

Tivat je u taj projekat zvanično ušao 15. avgusta 2015. na osnovu Novoselove „Odluke o pristupanju izgradnji lokalnih objekata od javnog interesa“, kojom se dalo zeleno svjetlo za zajednički PPOV sa Kotorom na tivatskoj teritoriji.

Novosel je kao gradonačelnik pripremio i predložio i ostale popratne akte na koje je saglasnost dala tadašnja DPS-SDP većina u tivatskoj Skupštini.

Opština je tada uzela 11 miliona kredita za PPOV i nastavak gradnje kanalizacije, što je opozicija ocijenila kao stavljanje tačke na svaku dugoročnu finansijsku sposobnost Tivta da gradi bilo kakve druge nedostajuće javne objekte.

Novosel je sa bivšim gradonačelnikom Kotora Aleksandrom Stjepčevićem zaključio i Sporazum o zajedničkoj izgradnji i korišćenju PPOV, kojim je pristao da Tivat, osim što daje plac, snosi sve troškove eksproprijacije zemljišta i podmiri i većinu troškova za izgradnju.

Administracija Matijevićeve lani je pripremila predlog Odluke o osnivanju zajedničkog preduzeća sa Kotoranima, a koje bi bilo zasnovano na paritetnoj osnovi.

Nova firma trebalo je da zaposli desetak radnika iz oba grada, a prvi direktor trebalo je da bude kadar DPS-ovog koalicionog partnera HGI.

Čelnici Kotora, u kojem je u međuvremenu promijenjena vlast koju sada predvodi koalicija sa Demokratama na čelu, glatko su, međutim, odbili inicijativu Tivćana da Kotor prihvati da solidarno snosi troškove eventualnih sudskih odšteta vlasnicima eksproprisanog zemljišta.

Kotorani navode da za to ne postoji nikakva pravna mogućnost, jer ta Opština nije sprovodila ekspropijaciju.

Postrojenje finansirano iz kredita njemačke banke kfW koje u omjeru 52:48 odsto vraćaju opštine Tivat i Kotor, izgradila je njemačka firma WTE iz Esena.

Riječ je o istoj firmi koja je napravila i postrojenje u Budvi, što je rezultiralo ogromnim finansijskim obavezama za Opštinu.

Njemačka kompanija nedavno je pokrenula sudski spor protiv Opštine Budva radi naplate 14,5 miliona eura duga.

Opština dvije godine nije platila ni cent, pravdajući takav stav da je budvanska kriminalna grupa priznala da je lokalnoj upravi pričinjena šteta od tri miliona eura prilikom gradnje kolektora. U kriminalnoj grupi, na čelu sa Svetozarom Marovićem, bio je i direktor njemačke kompanije u Crnoj Gori Ginter Faust...

Mnogo smrdi, još nema ni deponije za mulj

Mještani tvrde da postrojenje još nije završeno, jer navodno nije izgrađen toranj koji bi riješio pitanje neprijatnih mirisa koji se šire sa bazena.

Dio žitelja Obale Đuraševiča tvrdi da žive u nesnosnom smradu koji je otjerao turiste od ljeta 2016. godine, kada su postrojenje svečano otvorili tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, Stjepčević i Matijevićeva (svi DPS).

Postrojenje je kapaciteta 75.000 ekvivalent stanovnika i vrijedno je 10,25 miliona eura.

Iako se jula prošle godine na svečanosti otvaranja hvalio značajem za ekologiju postrojenja u Krtolima, Gvozdenović nikada nije odredio deponiju na kojoj se u Crnoj Gori može odlagati kanalizacioni mulj - nusprodukt u radu tivatsko-kotorskog i budvanskog kolektora. Stoga je nedavno u Tivtu izbio i skandal jer se ispostavilo da se mulj sa Klačine, mimo svih propisa, donosi na nekadašnje poljoprivredno dobro Montepranzo u blizini tivatskog Aerodroma. Navodno, otpad iz koga se širio nesnosan smrad, prekrcavao se u kamione koji su ga odvozili za Albaniju.

Bonus video: