Koliko kolektor truje Moraču?

Uređaj za mjerenje kiseonika i pH vrijednosti na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda na Kruševcu je u kvaru
240 pregleda 1 komentar(a)
Kolektor, Foto: Luka Zeković
Kolektor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.12.2017. 17:48h

Uređaj za mjerenje kiseonika i pH vrijednosti na Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda na Kruševcu je u kvaru.

Mjerenje kiseonika i ph vrijednosti bitno je zbog određivanja potrebnog stepena prečišćavanja otpadnih voda iz Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Zbog kvara preduzeće "Vodovod i kanalizacija” je raspisalo skraćeni tender za nabavku i isporuku laboratorijskog mjerača rastvorenog kiseonika sa pratećim priborom za kalibraciju i čišćenje senzora i laboratorijskog pH metra sa pomoćnim priborom za kalibraciju i čuvanje elektrode.

Javno otvaranje ponuda, održaće se 28. decembra u prostorijama "Vodovoda i kanalizacije” na Zabjelu, a procijenjena vrijednost tendera je 6.700 eura.

Za ispitivanje kvaliteta otpadnih voda obezbjeđuju se podaci o hemijskoj potrošnji kiseonika (HPK), suspendovanim komponentama, pH vrijednost, biohemijska potrošnja kiseonika, temperatura vode, ukupan broj koliformnih bakterija (TC).

Postojeće Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kod Krivog mosta, sagrađeno je 1978. godine, sa kapacitetom za 55 hiljada stanovnika, a sada prečišćava vodu za duplo više stanovnika, preko 100.000.

Novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda projektovano je za 275.000 stanovnika, a "Vodovod i kanalizacija” namjerava da ga izgradi u zetskom selu Botun, čemu se protive mještani.

Predstavnici Vlade u septembru su potpisali dva ugovora o kreditima od 30 i pet miliona sa zastupnicima Njemačke banke za razvoj (KfW) i ugovor o grantu, obezbijeđen iz investicinog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), za projekat izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Bonus video: