Komadant MVCG odlučio da smijeni kadar na brodu "Jadran"

Bulatović je za ovakav potez opravdanje našao u prošlonedjeljnom manjem incidentu kada je "Jadran" u zalivu Trašte kod Bigove nasjeo na morsko dno
370 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 17:50h

Komandant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Rajko Bulatović odlučio je da smijeni komandanta školskog broda "Jadran", kapetana korvete Predraga Supića i njegovog zamjenika, kapetana korvete Željka Kneževića, saznaju "Vijesti".

Bulatović je za ovakav potez opravdanje našao u prošlonedjeljnom manjem incidentu kada je "Jadran" na kome je tada školsko krstarenje izvodila prva ovogodišnja grupa učenika Srednje pomorske škole Kotor, u zalivu Trašte kod Bigove nasjeo na morsko dno.

Incident sa nasukanjem jedrenjaka prošao je bez ikakvih posljedica za ukrcane učenike i profesore SPŠ Kotor, kao i posadu "Jadrana", dok je brod prošao sa minornim oštećenjima na pramčanom dijelu kobilice.

Ministarstvo odbrane je nakon nasukanja "Jadrana" 8.novembra saopštilo da je Bulatović formirao posebnu komisiju za ispitivanje okolnosti pod kojima je došlo do tog incidenta, a brod je u međuvremenu nastavio krstarenje sa učenicima SPŠ Kotor.

Nakon prve grupe, "Jadran" je od 14. do 18. novembra izveo i još jedno istovjetno krstarenje sa još jednom grupom od 50-tak učenika SPŠ Kotor, a po uplovljavanju broda u petak u Tivat, kbb Bulatović se ukrcao na "Jadran" i komandantu broda Supiću saopštio da ga smjenuje sa te dužnosti.

Ipak, Bulatović to ne može sam sprovesti u djelo jer po Zakonu o Vojsci Crne Gore, sve odluke o razriješavanju dužnosti, unapređenjima ili postavljenjima oficira na nove dužnosti, donosi Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore na predlog ministra odbrane.

Inače, kapetan korvete Supić je već 14 godina na školskom brodu "Jadran" od čega je na mjestu komandanta broda već više od četiri godine. On je inače, 24-ti po redu komandant u 78-mogodišnjoj istoriji najreprezentativnijeg broda naše Mornarice.

Ukoliko se ostvari naum komandanta Mornarice Rajka Bulatovića, Supića bi na komandnom mostu prelijepog jedrenjaka trebalo da naslijedi jedan mnogo mlađi i neiskusniji oficir – poručnik fregate Goran Pajović.

On je nekoliko godina proveo na mjestu operativnog oficira na fregatama tipa "Kotor", ali nema ni dana samostalne komandne dužnosti nad ratnim brodom, pa bi kao "debitant" u tom smislu, odmah došao do "džek pota" kojim se u Mornarici, s obzirom na tradiciju i ugled broda, smatra mjesto komandanta jedrenjaka "Jadran".

Galerija

Bonus video: