Kome smeta petokraka?

Kako su kazali, vandali ih neće spriječiti da se na pomenutom spomeniku ponovo nađe petokraka koja će ponovo biti urađena u Institutu za rrnu metalurgiju
4865 pregleda 6 komentar(a)
Spomenik UBNOR, Foto: Svetlana Mandić
Spomenik UBNOR, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.01.2020. 16:45h

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića i stanovnici iz Petrovića, sela koje je od Nikšića udaljeno četrdesetak kilometara, su u septembru prošle godine postavili petokraku na spomenik koji se nalazi u pomenutom selu. Vraćena petokraka, koja je „nestala“ sa pomenutog spomenika koga su UBNOR i mještani obnovili, izlivena je u Institutu za crnu metalurgiju. Prije nekoliko dana pomenuti spomenik je ponovo ostao bez petokrake koja se nalazila na vrhu piramide.

„Možda to rade potomci onih koji su se borili protiv partizana, čije su kape krasile petokrake. Zar 75 godina od oslobođenja ponovo moramo da čuvamo spomenike kulture koji govore o vjekovnoj borbi naših naroda protiv raznih zavojevača koji su udarili na našu slobodu“, stoji u saopštenju UBNOR-a.

Kako su kazali, vandali ih neće spriječiti da se na pomenutom spomeniku ponovo nađe petokraka koja će ponovo biti urađena u Institutu za rrnu metalurgiju.

Na spomeniku, koji je urađen od klesanog kamena iz okoline, piše: „Ovdje je 29. XI 1941. Dočekana i potučena okupatorska kolona od 100 Talijana, sa 2 tenka i 5 kamiona. Potučena je od strane jedne grupe partizana iz Banjana, Grahova i Oputne Rudine, pod rukovodstvom narodnog heroja Save Kovačevića (Mizare)“.

Bonus video: