Komentari na kandidaturu Jokovića: Rezultat sukoba Roćena i Markovića

Za Jokovića tvrde da je čovjek od povjerenja D. Markovića, koji ima najviše uticaja na Đukanovića kad su u pitanju kadrovi i sektor bezbjednosti
128 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2013. 21:38h

Gotova stvar oko izbora novog šefa Uprave policije, očigledno, ne samo što nije po volji opoziciji i dijela manje članice vladajuće koalicije - izboru Vladana Jokovića protivi se i dobar dio DPS-a.

I dok neki poslanici SDP-a tvrde da je najjača parlamentarna stranka za tu funkciju morala pronaći nove ljude, u Demokratskom frontu vjeruju da su rotacije na čelu policije proizvod sukoba dva krila u DPS-u - Milana Roćena i Duška Markovića.

Za Jokovića tvrde je čovjek od povjerenja Duška Markovića, koji očigledno ima i najviše uticaja na premijera Mila Đukanovića kada su u pitanju kadrovska rješenja i kontrola bezbjednosnog sektora.

Joković, međutim, nije htio da komentariše tvrdnju da je “čovjek Duška Markovića”, kao ni bilo šta drugo vezano za njegovu kandidaturu”

Joković, međutim, nije htio da komentariše tu tvrdnju, kao ni bila šta drugo vezano za njegovu kandidaturu: “Kandidature nijesu potvrđene, niti se o tome može govoriti”, kazao je on “Vijestima”.

Poslanik DF Nebojša Medojević tvrdi da izbor Jokovića na čelo policije, ustvari predstavlja pobjedu Markovića nad Roćenom.

“Najava da će Joković biti novi direktor policije, nastavak je dugogodišnjih konfortacija, oštrih sukobljavanja i borbi unutar vrha DPS-a - Roćena i Markovića oko kontrole bezbjednosnog sektora.

Ta kontrola bezbjednosnog sektora je očigledno ekstremno važna za opstanak režima na vlasti, a i za očuvanje određenih privatnih interesa ljudi oko Đukanovića i samog Đukanovića”, ocijenio je juče Medojević.

Eventualni izbor Jokovića iznenađenje je i za neke poslanike SDP-a, iako se zna da konačnu odluku oko krajnjeg rješenja donosi upravo ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Ministar unutrašnjih poslova juče nije želio da komentariše činjenicu da su mediji objavili ime budućeg direktora Uprave policije i prije nego što je on obavio intervju sa kandidatima i dostavio predlog Vladi.

Poslanik SDP-a Džavid Šabović začuđen je izborom DPS-a za čelno mjesto UP, ocjenjujući da je “ovo što sada rade, samo fotokopija onog što su do sada radili”.

“Ne mogu da vjerujem da DPS ne može da nađe nove ljude za te funkcije”, rekao je juče Šabović TV Vijestima,

Poslanik SDP-a i član skupštinskog odbora za bezbjednost Borislav Banović naglasio je da negdje i razumije ljude, koji na konkursne procedure “gledaju kao na već gotovu stvar".

Duško Marković

„Poštuje se zakon ali sve više u formi”, ocijenio je Banović.

Nakon što je aktuelni direktor Uprave carina već proglašen novim šefom policije, iz opozicije su najavili da će morati da razjasni afere, koje su se desile dok je bio na čelu ANB-a.

Opozicija u prvom redu misli na aferu “listing” zbog koje je krajem 2011. godine Joković i podnio ostavku na mjesto direktora ANB-a, a tadašnji direktor policije Veselin Veljović, smijenjen.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović smatra da je sada velika odgovornost na Vladi, a posebno na ministru unutrašnjih poslova.

„Moramo konstatovati da se sada stvara klima kao da je sve završeno. Ja ne želim da je sve završeno i sve dogovoreno. Zato je na ispitu vlada, posebno ministar unutrašnjih poslova i parlamentarna većina da li će učiniti besmislenim javni konkurs.

Ako sada bude sve unaprijed dogovoreno i bude politički dogovor, mislim da će to biti jasan signal za naše evropske partnere za poglavlja 23 i 24“, kazao je e Bulatović za radio Slobodna Evropa.

Ostvaruje li se plan “političkog vrha”?

Kandidatura i gotovo izvjestan izbor Jokovića za šefa policije otvara pitanje da li se ostvaruje plan “političkog vrha”, citiran u saopštenju vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić, nakon privođenja šefa budvanske kriminalistike Siniše Stojkovića.

Stojković je uhapšen krajem decembra 2012. pod sumnjom da je posredovao kod osnovnog državnog tužioca u Podgorici da ne preduzima dalje službene radnje u postupku koji se vodi protiv osumnjičenog Milenka Rabrenovića, zbog prijetnji upućenih novinarki Oliveri Lakić.

Stojković je, kako je saopšteno iz tužilaštva, tokom posredovanja upozorio osnovnu državnu tužiteljku Ljiljanu Klikovac da bi dalje vođenje tog postupka ugrozilo napredovanje Veselina Veljovića na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Vladana Jokovića na mjesto direktora Uprave policije.

Veljović i Joković

On je tada upozorio ukazujući mu da su ova napredovanja navodno “dogovorena u političkom vrhu". "Ukazao je takođe, da je u političkom vrhu navodno dogovoreno i razrješenje Vrhovnog državnog tužioca, zbog pogrešnih odluka koje je donosio.

U kontekstu ovih okolnosti sugerisao je Osnovnom državnom tužiocu da se pazi pokrenutog postupka jer bi u suprotnom i on mogao biti razriješen", pisalo je u saopštenju Čarapić.

Ako je taj navodni plan počeo da se realizuje, pitanje je šta će se desiti sa istragom protiv Stojkovića i nalogodavaca prijetnji i prebijanja Olivere Lakić i da li će one uopšte biti nastavljene?

Merdović: Naše društvo je pod jakom anestezijom

Preostali kandidati, koji su se javili na konkurs za novog šefa policije, začuđeni su time kako je javnost prihvatila informaciju o tome da je Vladan Joković, već unaprijed postavljen za direktora UP.

Radivoje Merdović kazao je “Vijestima” da je začuđen što niko ne pominje proceduru koja je predviđena Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

"Začuđen sam i kako je to prihvatila cjelokpuna javnost, mediji, političke partije. Mogli su makar da odglume zakonitost i poštovanje zakonite procedure"

“Svi su izbor direktora policije prihvatili 'zdravo za gotovo' što govori da je naše društvo još pod jakom anestezijom.

Začuđen sam i kako je to prihvatila cjelokpuna javnost, mediji, političke partije. Mogli su makar da odglume zakonitost i poštovanje zakonite procedure.

Iznednadilo me da je crnogorsko društvo još pod uticajem prvog Njutnovog zakona, odnosno zakona o inerciji i da se sve tako inertno odvija.

Čemu onda javni konkurs i zakoni koji tretiraju tu oblast?

Nijesam imao zabludu da ću da uspjem, ali mi je bila želja da makar pokušam učiniti nešto, kako bi se razobličila ta farsa od javnih konkursa", kazao je Merdović.

I drugi kandidat Zoran Ulama iznenađen je medijskim spekulacijama, da je izbor novog šefa policije već unaprijed namještena stvar. „Mislim da ne vrijedi govoriti o nečemu, što je teško objasniti”, rekao je Ulama. T. S.

Povratak otpisanih

Medojević je kazao da se kroz kadrovski konflikt Roćena i Markovića prelamaju uticaji moćnih obavještajnih službi Istoka i Zapada.

„Očigledno je da ovo kadrovsko rješenje pokazatelj da je Marković uspio da ispegla jedno zahlađenje u odnosima sa zapadnim obavještajnim službama.

"Očigledno je da ovo kadrovsko rješenje pokazatelj da je Marković uspio da ispegla jedno zahlađenje u odnosima sa zapadnim obavještajnim službama"

Joković je smijenjen zbog afere 'listing', a i ranije se moglo čuti u NATO paktu nezadovoljstvo činjenicom da ANB prisluškuje ambasade zemalja NATO pakta.

Tokom afere listing Lukšić i Roćen uspjeli su da realizjju svoj interes i tom montiranom aferom, koja još nije rasvijetljena, eliminišu kadrove Duška Markovića - Veljovića (Veselina) i Jokovića.

Međutim, evo sada veliki povratak Duška Markovića u bezbjednosni sektor“, kazao je Medojević.

On je rekao da je u subotu u "samom vrhu DPS-a" izbio veliki konflikt i da je Markoviću bilo veoma teško da progura svoje rješenje.

„Mislim da Roćen još nije odustao i da stvar još nije završena, kao i da ćemo još biti svjedoci velikih turbulencija koje bi mogle da ugroze bezbjednost zemlje. Radi se o velikim interesima, radi se o ogromnom kapitalu, kontroli tajnih fondova bezbjednosnih agencija“, kazao je Medojević.

Galerija

Bonus video: