Komisija utvrdila: Vlahović plagirala 63 odsto naučnog rada

"Napravljen je zločin i ja sam bio spreman da sve ispričam nadležnom tužiocu ukoliko me pozove “, rekao je Popović
534 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Svetlana Mandić
Sanja Vlahović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.11.2016. 20:34h

Komisija Univerziteta Mediteran uz pomoć IT stručnjaka utvrdila je da je 63 odsto naučnog rada ministarke nauke Sanje Vlahović plagijat. To je, kako je rekao profesor Univerziteta Mediteran Milenko Popović, urađeno na najbrutalniji i najdrskiji način.

On je u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti kazao i da su nakon što su IT stručnjaci nedvosmisleno utrdili da je riječ o krađi tuđeg rada, pozvani na razgovor kod izvršne direktorice Univerziteta Mediteran Manoline Bašović koja im je kazala da dokazi da je taj rad plagijat zapravo ne postoje.

Na taj način je, kako je kazao Popović, iskompromitovan Univerzitet, a Bašović odigrala prljavu igru.

“Time je napravljen zločin i ja sam bio spreman da sve ispričam nadležnom tužiocu ukoliko me pozove “, rekao je Popović.

Niko ga međutim ovim povodom nije kontaktirao. S druge strane državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Vukas Radonjić za Reflektor kaže da se oni ne obraćaju pojedincima nego institucijama, pa su tako u ovom slučaju kontaktirali Senat a ne Popovića.

“Mi kao državni organ se ne obraćamo lično nego smo se obratili Univerzitetu i od njih dobili sve potrebne podatke,“ rekao je Radonjić.

“Trebalo je da konsultujete mene, a ne nekoga ko je učestvovao u jednom krivičnom djelu, a to je Senat", rekao je Popović Radonjiću.

Na pitanje novinarke da li bi danas učinili isto tužilac Radonjić je odgovorio potvrdno.

U ovu emisiju bili su pozvani i ministarka Sanja Vlahović i dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević koji se nijesu pojavili. Gosti u studiju bili su i izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević i profesor PMF-a na Univerzitetu Crne Gore Vladimir Božović.

Bivši funkcioner DPS-a Milan Babović prepisao je više od 50 odsto rada, ali "njegov rad nije mogao da prođe kroz softver".

Bonus video: