Kompanija premijera Đukanovića na "crnom spisku" Opštine Budva

“Global Montenegro” koju je Đukanović osnovao sa partnerom Vukom Rajkovićem, vlasnik je velikog zemljišnog kompleksa od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2014. 19:14h

Kompanija premijera Mila Đukanović , “Global Montenegro” , nalazi se na “crnom spisku” Opštine Budva, među firmama koje još nijesu izmirile porez na nepokretnost i protiv kojih su napisana rješenja o prinudnoj naplati.

“Global Montenegro” koju je Đukanović osnovao sa svojim partnerom Vukom Rajkovićem, vlasnik je velikog zemljišnog kompleksa od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu, naspram Zavale u podnožju brda Košljun.

Upravo na ime ove nekretnine, Đukanovićeva firma je na osnovu opštinske odluke o porezu na nepokretnost, poreski obveznik.

Činjenica da se najveće punjenje budžeta, pored komunalija, ostvaruje od naplate poreza, prije svega na porez na nepokretnost, pa je i agilnost opštinske službe, posebno proteklih godina, bila velika.

Opština je uspjela tokom prošle godine, samo na ime ovog poreza na nepokretnost da ostvari priliv u opštinsku kasu od osam miliona eura, što je bila jedna od stavki kojom se i pohvalila lokalna vlast.

Kao jednu od mogućnosti da naplati poresko potraživanje, Opština ima i upisivanja hipoteke na nepokretnost, kao što je to činila do sada nebrojeno puta.

To bi se isto moglo dogoditi sa zemljom “Global Montenegra”, koja je već opterećena bankarskim hipotekama na ime višemilionskih kredita.

Stavljanje hipoteke na imovinu, jedan je od načina koji Opština Budva, pozivajući se na zakonske mogućnosti, primjenjuje radi obezbjeđivanja poreskog potraživanja.

„Postupak prinudne naplate preduzima se kada poreski obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave, odnosno kada je poresko rješenje postalo izvršno. Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Predmeti prinudne naplate mogu biti novčana sredstva, novčana potraživanja ili imovina poreskog obveznika“, piše u zakonu o poreskoj administraciji.

Navodi se da u postupku prinudne naplate poreske obaveze, na imovini poreskog obveznika može zasnovati založno pravo.

Zemljište površine 20.229 kvadrata Đukanović je, preko kompanije "Global Montenegro", kupio februara 2007.

Đukanović je rekao da je zemlju kupio kreditom od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo alpe adria banke. Upravo je u katastarskoj evidenciji na ovoj parceli i upisana hipoteka. “Vijesti” su pisale kako je rok tog kredita produžen, a istom zemljom je garantovan novi kredit od 625.400 eura, firmi S.T. Invest premijerovog kuma Vuka Rajkovića.

Planeri ucrtali vile za prodaju prije pet godina

Atraktivni zemljišni kompleks u vlasništvu premijera Đukanovića, urbanizovan je prije gotovo pet godina, donošenjem planskog dokumenta Detaljni urbanistički plan “Podkošljun”.

Na taj način je na pomenutoj parceli ucrtan rezidencijalni kompleks od 40 vila, namijenjen za tržište.

Ipak, svih prethodnih godina, iako je postojala planska dokumentacija, to zemljište je i dalje ostalo građevinski “netaknuto”.

Premijer Đukanović je tačno prije godinu oglasio i njegovu prodaju.

Galerija

Bonus video: