“Komunalne usluge” za rad javne rasvjete platile struju 1,1 milion eura

U Podgorici je do kraja prošle godine bilo 30.685 rasvjetnih tijela, što stvara velike troškove
234 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Trg nezavisnosti, Foto: Luka Zeković
Podgorica, Trg nezavisnosti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2018. 16:06h

Preduzeće “Komunalne usluge” je prošle godine za troškove električne energije za javnu rasvjetu potrošilo 1,1 milion eura.

Na teritoriji Podgorice je do kraja prošle godine bilo 30.685 rasvjetnih tijela, “čime spada u veliki razgranati sistem”.

“Stoga su tekući troškovi za održavanje ovakvog sistema veliki, kao i troškovi za utrošenu električnu energiju. Naša poslovna politika ima za cilj sprovođenje mjera i aktivnosti za minimiziranje pomenutih troškova, s obzirom na cijene energenata koje imaju tendenciju stalnog rasta”, navodi se u izvještaju o radu preduzeća za prošlu godinu.

Preduzeće je, kako se navodi u dokumentu, početkom 2016. godine stvorilo sve neophodne preduslove za nabavku i ugradnju LED svjetiljki na teritoriji Glavnog grada.

“Od početka uvođenja LED rasvjete pa do kraja 2017. godine, naše Društvo je izvršilo ugradnju oko 2.700 svjetiljki, koje su iskorišćene za izgradnju novih objekata javne rasvjete, dok je mali procenat korišćen za zamjenu postojećih dotrajalih svjetiljki”, navodi se u izvještaju.

95 izvršilaca je zaposleno u preduzeću na neodređeno, a dva izvršioca na određeno vrijeme. U preduzeću rade i četiri pripravnika. Za troškove zarada i ličnih primanja 2017. utrošeno je 1,2 miliona eura.

Dio starih svjetiljki je, kako se navodi, zamijenjen zahvaljujući raznim donacijama.

“Plan razvoja sistema LED javne rasvjete na teritoriji Glavnog grada predviđa rekonstrukciju javne rasvjete u dvije faze. Prva faza obuhvata sela i prigradska naselja dok će drugom fazom biti obuhvaćena rekonstrukcija javne rasvjete u gradskom jezgru i gradskim naseljima”, navodi se u dokumentu.

Ukupan iznos prihoda ostvarenih od pružanja usluga trećim licima iznosi 1.808.467 eura.

Preduzeće je u junu ove godine obustavilo drugi tender, vrijedan 5,2 miliona eura, za nabavku i ugradnju led svjetiljki na području glavnog grada i opština Golubovci i Tuzi, jer nije dostavljena nijedna ispravna ponuda.

U izvještaju preduzeća “Komunalne usluge”, se navodi da je izdavanje stubnih mjesta za potrebe isticanja reklamnog materijala zainteresovanim licima, koje su pokrenuli 2016. godine, prošle godine doživjelo ekspanziju.

“U ovoj (2017) godini su prihodima isplaćeni svi troškovi nabavke reklamnih panoa, što znači da je investicija vraćena za period od godinu dana, tako da će svi prihodi od ove djelatnosti u 2018. godini ostati Komunalnim uslugama”, navodi se u dokumentu.

Bonus video: