Komunalno-stambeno Herceg Novi: Led rasvjeta donijela 65% uštede

Do sada su montirane i puštene u rad i nove trase javne rasvjete, ukupne dužine 5.985 metara, i to: na Vrbanju, u Srbini, u parku Manastira Savina, Prijevoru, Sutorini, na Toploj 3 i druge, manje trase
94 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2016. 13:30h

Na području hercegnovske opštine zamijenjeno je 5.926 starih, novim led svjetiljkama i u toku je uvođenje modernog sistema kontrole i daljinskog upravljanja, što je projekat Opštine koji izvodi firma „HeSeLight“ iz Danske. U ovom projektu preduzeće „Komunalno-stambeno“ obezbijedilo je svu neophodnu tehničku i logističku podršku,saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare rukovodilaca ovog preduzeća.

Do sada su montirane i puštene u rad i nove trase javne rasvjete, ukupne dužine 5.985 metara, i to: na Vrbanju, u Srbini, u parku Manastira Savina, Prijevoru, Sutorini, na Toploj 3 i druge, manje trase. Osim toga, izvršen je veliki broj sanacija i rekonstrukcija, pogotovo na Šetalištu Pet Danica i duž rivijere od Bijele do Kumbora.

“U toku je uvođenje bežičnog upravljanja na oko 1.800 svjetiljki, koje zbog specifične konfiguracije terena ne prihvataju nove komande. U stalnoj su komunikaciji sa predstavnicima danske firme, čiji inženjeri će izvršiti sva neophodna mjerenja i najkasnije do kraja maja sledeće godine prevazići ovaj izazov, kazao je rukovodilac sektora javne rasvjete Branko Crnogorčević i naglasio da trenutno u funkciji oko 93 odsto kapaciteta.

On je naglasio da su nesporni i očigledni benefiti uvođenja led rasvjete i da je ušteda električne energije oko 65 odsto, a da će po završetku implemetacije daljinskog upravljanja ušteda biti oko 80 odsto.

Dodao je da je veliki problem u funkcionisanju javne rasvjete nepažnja prilikom izvođenja građevinskih radova, zbog čega je u prošloj godini oštećeno oko osam kilometara instalacija, kao i namjerna fizička oštećenja, poput krađe poklopaca sa stubova javne rasvjete.

Direktorica preduzeća Munevera Dabović je istakla da su učinjeni značajni napori, u saradnji sa lokalnom upravom, na ozelenjavanju gradskih sredina, ali da im je najveći izazov borba protiv „crvenog palminog surlaša“, u “koju su usmjerili sve svoje kapacitete”. Do sada je na teritoriji grada uklonjeno 11 palmi, dendrohirurgija je odrađena na šest, a „Komunalno-stambeno“ uz pomoć Opštine Herceg Novi sprovodi tretmane svih palmi na opštinskom vlasništvu i u pojasu morskog dobra. Da bi se spriječilo širenje ove štetočine, Dabović je apelovala na građane da konsultuju ovo ili druga ovlašćena preuzeća i zaštite palme u svom posjedu.

Dabović e istakla i da je sektor održavanja puteva i vodotokova u ovoj godini odradio maksimalno dobro svoj posao, što je unaprijedilo sistem zaštite od poplava. Vodotokovi se konstantno i redovno održavaju, a putevi čiste i kose.

Pomoćnik direktora „Komunalno-stambenog“ preduzeća Mladen Rostović je podsjetio da se u Opštini Herceg Novi radi lokalni plan upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom, kao i prostorni plan opštine, koji će definisati potrebe grada i preduzeća. “Oba dokumenta su od velikog značaja za rad i funkcionisanje „Komunalno-stambenog“ preduzeća”, kazao je Rostović.

On je naveo da će biti predviđene dvije lokacije za preradu zelenog otpada, centralna lokacija, nabavka mobilne biodrobilice i kontejnera kojim će se otpad prevoziti. Biće definisano na koji način će se tretirati građevinski otpad.

Galerija

Bonus video: