Konceptom #Učidoma za sada zadovoljni svi: Za nekoliko dana, uz učešće 100 nastavnika, snimljeno preko 300 predavanja

U Ministarstvu prosvjete ponosni na nastavnike od kojih je dobar dio, za potrebe snimanja, prvi put stao pred kameru
6632 pregleda 3 komentar(a)
Neki od nastavnika prvi put pred kamerom (Ilustracija), Foto: Mps.gov.me
Neki od nastavnika prvi put pred kamerom (Ilustracija), Foto: Mps.gov.me

Ponedjeljak, 23. mart, 2020. Dan kad su crnogorski đaci umjesto u učionicama, nastavu pratili od kuće. Tog dana, svi su pratili časove zahvaljujući projektu #Učidoma. Okolnosti u kojima je platforma postavljena na noge nisu najsrećnije - u svijetu je proglašena pandemija novog virusa korona, a slučajevi zaraze registrovani su i u Crnoj Gori. Pošto su škole zatvorene, trebalo je naći način da djeca ne gube kontinuitet u sticanju znanja.

Za samo nekoliko dana, uz učešće 100 nastavnika, snimljeno je preko 300 predavanja iz 14 predmeta, za osnovne i srednje škole. Predavanja se emituju na tri TV, a dostupna su i na Jutjub kanalu Uči doma.

Novinarka Gordana Popović, majka djevojčice koja pohađa IV razred, kaže da su prvi utisci, i nje i njene kćerke, “veoma pozitivni”.

"Prvog dana bilo je malo više neizvjesnosti i uzbuđenja, danas već sve teče glatko – knjige i sveske su unaprijed spremne i na vrijeme se mijenjaju u skladu sa smjenom predavanja na TV. Predavanja su koncizna, djeci je lako da ih prate, iako je sve malo ubrzano u odnosu na ono na šta su navikli u školi. Svjesni smo da ovaj način učenja ne može u potpunosti nadomjestiti znanje koje djeca stiču u redovnom školovanju, ali je veoma važan, kako zbog održavanja kontinuiteta rada, tako i zbog organizacije dana i sticanja rutine u ovim vanrednim uslovima”, ispričala je ona “Vijestima”, uz pohvale svima koji su za kratko vrijeme postavili platformu na noge.

U kući porodice Mihailović, kažu, malo je haotično, jer imaju četiri školarca.

"Još se navikavamo... Za mlađe je super, pogledaju malo video na TV-u, onda sa sajta škole preuzmu listiće, za sat i po se može sve završiti. Sa starijima je malo teže. Puno predmeta, sadržaj na TV-u obično se ne poklapa sa onim što nastavnici traže, pa se koncentrišu više na tu komunikaciju sa njima. A kad ih je četvoro, a svi treba da odrade otprilike u isto vrijeme, malo je haotično. Ne znamo što sve skidamo i učimo, ali bitno je da se radi, da imaju obaveze i da se zanimaju korisnim stvarima. Trebaće još koji dan da se neki zaključak donese. Generalno, mišljenje je pozitivno”, rekla je Kristina Mihailović, majka četvoro djece i jedna od osnivača Udruženja Roditelji.

Projekat #UčiDoma rezultat je saradnje resora prosvjete i partnera, među kojima je “Amplitudo”, kompanija koja je, kako je ispričao Darko Ivanović, za realizaciju ideje ustupila skoro sve firmine kapacitete - iskustvo, znanje i 70 zaposlenih.

Pored organizacije snimanja i produkcije, uradili su i veb platformu, na prvi pogled jednostavnu, ali sa ozbiljnom “pozadinom”, koja mora da obezbijedi sigurnost za korisnike i objavljene sadržaje.

“U konačnici na njemu će se naći više stotina lekcija, i o njima se moramo starati”, kaže Ivanović.

U najavi je i izrada aplikacije i ona će, dodaje on, pružati dodatne opcije – pored lekcija, tu će biti i materijali za nastavu, ali i jednostavni testovi.

“Idemo ka tome da ponudimo i rješenje za ispitivanje i trenutno se ‘kuva’ u našim i glavama našeg razvojnog tima. Čast nam je biti dio ovog projekta, a ujedno ovo je i izazov,...”, kaže Ivanović.

Dodaje da je lijepo biti dio istorije obrazovanja i učestvovati u njegovoj reformi.

“Žao nam je što su okolnosti bile ovakve, ali ovaj krizni period zapravo je i najbolji poligon za testiranje mogućnosti. Ali raduje jer smo pokazali da zajedno sa raspoloženom državom i otvorenim mogućnostima možemo sve da uradimo in-house - iz crnogorske glave - za crnogorsku mladost”, poručuje on.

I u Ministarstvu prosvjete su zadovoljni kako je prihvaćen koncept.

“To nam daje dodatnu motivaciju, jer znamo da smo uradili nešto što zaista funkcioniše i od čega djeca imaju korist. Svi u Ministarstvu osjećamo i lično ponos zato što smo dio nečega što je urađeno uz ogromne napore u rekordno kratkom roku, a opet je počelo da daje rezultate”, kazala je Milica Lekić iz Ministarstva prosvjete.

Ponosni su i na nastavnike od kojih je dobar dio, za potrebe snimanja, prvi put stao pred kameru.

Djeca brzo usvajaju nove stvari

Za jednu majku učenika II i IX razreda, važno je da su djeca, u specifičnim okolnostima usljed pojave koronavirusa, upošljena i da imaju dnevnu rutinu. Pored #UciDoma, kako je kazala, škola koju pohađaju njena djeca, koristi Google Classroom virtualne učionice.

"U kojima skoro za svaki predmet dobijaju materijal za učenje, postavljaju domaće zadatke, međusobno komuniciraju... Starije dijete je dosta samostalno, dok sa mlađim moramo preuzeti dobar dio učiteljskog posla. Kada su u pitanju digitalne tehnologije, djeca veoma brzo usvajaju nove stvari, tako da je dijete od nepunih osam godina odmah naučilo da slika svoj domaći, pošalje ga učiteljici sa pratećom porukicom i pročita komentar učiteljice u virtuelnoj učionici”, kazala je ona “Vijestima”.

Bonus video: