Konferencija Kancelarije za mlade zapadnog Balkana: Mobilnost mladih dominantna tema u Evropi

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić je, otvarajući konferenciju, kazao da civilni sektor ima i ambiciju i konkretne rezultate i da često ide ispred država
123 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Facebook/građanska alijansa
Igor Lukšić, Foto: Facebook/građanska alijansa
Ažurirano: 19.06.2015. 15:59h

Mobilnost mladih tema je koja dominira Evropom, a društvo koje nema odgovor za pitanja mladih nema budućnost, ocijenjeno je na konferenciji Kancelarija za mlade zapadnog Balkana – mogućnosti i neophodnost uspostavljanja.

Konferenciju, koja je danas održana u Podgorici , organizovala je Inicijativa mladih za ljudska prava u Crnoj Gori (YIHR) - članica Građanska alijansa, u sklopu regionalnog projekta „Regionalna Asocijacija za razmjenu mladih“, koju je podržala Evropska komisija.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić je, otvarajući konferenciju, kazao da civilni sektor ima i ambiciju i konkretne rezultate i da često ide ispred država.

“Mobilnost mladih, tema je koja dominira Evropom a ne samo u regionu, a društvo koje nema odgovor za pitanja mladih nema budućnost”, poručio je Lukšić.

Prema njegovim riječima, Berlinski zid je pao, ali su drugi manji zidovi nastajali.

“Mladi u regionu se gotovo i ne poznaju, a zidovi kao da nikad nisu pali. Zaključci i preporuke sa ove konferencije treba da budu razmatrane i na najavljenoj konferenciji u Beču u okviru Berlinskog procesa", kazao je Lukšić.

Kako je dodao, uskoro će biti oformljen zapadnobalkanski fond koji će se između ostalih prioriteta baviti i mobilnošću mladih.

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić je kazao da je danas, više nego ikada, potrebno voditi dijalog i okrenuti se promovisanju društvenih vrijednosti.

"Ohrabrujem mlade ljude da zajednički radimo na ovakvim idejama i vidimo kako parlament Crne Gore može da doprinese", poručio je Mustafić.

Na panelu pod nazivom “Značaj saradnje mladih u post-konfliktnim regionima, po modelu Francusko-njemačke kancelarije za mlade” govorile su ambasadorke Francuske i Njemačke u Crnoj Gori, Veronik Brumo i Gudrun Elizabet Štajnaker, kao i predstavnik Uprave za mlade i sport Igor Vušurović.

Brumo je kazala da je francusko-njemački model fokusiran na mlade sa idejom da pospješi stvaranje veza između mladih kao doprinos miru i da je važnost takvog modela u iskustvu pomirenja između mladih i društava, uz uključivanje civilnog sektora.

“Moramo da razvijamo više programa i želimo da podijelimo iskustva sa državama regiona", poručila je Brumo.

Štajnaker je navela da je, posebno emotivan trenutak u istoriji tog programa govor De Gola pred njemačkom omladinom šezdesetih godina prošlog vijeka gdje je poručio da je prošlost prošlost.

Ona je ukazala da sa visokog političkog vrha mora doći "ruka pomirenja" uz obezbjeđenje sredstava za realizaciju aktivnosti civilnog drustva.

"Civilno društvo ispunjava životom okvir koji u smislu pomirenja daju vlade političkom voljom i neophodnim finansijama", ocijenila je Štajnaker.

Na temu praktično iskustvo i nedostaci u oblasti mobilnosti i saradnje mladih u region, Vušurović je kazao da četvrtinu stanovništva čine mladi.

“Vi možete bolje shvatiti nego drugi kako je bilo živjeti u našem konfliktnom kontekstu. Kao Crna Gora imamo šta da doprinesemo uspostavljanju kancelarije za mlade zapadnog Balkana”, naveo je Vušurović.

Kako je dodao, za mobilnost mladih postoje i tehničke povoljnosti poput euro 26 kartice kao i program Evropske unije za mlade u kojima Crna Gora učestvuje.

O modelima institucionalizacije regionalnih programa za mlade na zapadnom Balkanu, ulozi civilnog društva u programima regionalne razmjene mladih i o saradnji mladih, govorili su predstavnik francusko-njemačke kancelarije za mlade u Berlinu Frank Moravic /Frank Moraweitz/, predstavnik NVO ZID Igor Milošević i koordinatorka na programima Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu Jasmina Lazović.

Moravic je naveo da je od osnivanja Kancelarije devet miliona Francuza i Njemaca učestvovalo u razmjenama, da su išli i primali jedni druge.

Prema njegovim riječima mržnja između naroda dvije države bila je duboka i usađena u porodičnim narativima, te je stoga politički iskorak bio krucijalan.

On je kazao da je za francusko-njemačku kancelariju važan reciprocitet, a da je sve zasnivano na poštovanju filozofije različitosti.

"Pitanje kako se nositi sa ratnim zločinima evropsko je pitanje na koje Kancelarija odgovara i vođenjem mladih na mjesta zločina”, poručio je Moravic.

Milošević je kazao da se mutirani oblici nacionalizma rađaju u ovom dijelu Evrope i da mladi u postkonfliknom periodu imaju iskustvo iz porodičnih narativa i medija i dominantno ne znaju za primjere solidarnosti.

“Vlade iz regiona moraju da potkrijepe deklaratorne izjave i konkretnim mjerama, obezbijeđenim finansijama, a kancelarije se moraju graditi na postojećim strukturama iz civilnog sektora, i da posebno ne smiju biti samo na jednom mjestu”, poručio je milošević.

Lazović je na temu “Saradnja mladih – gdje je region sada i šta smo postigli” kazala da Crna Gora ima odnose sa svim državama i ima slobodu kretanja na cijelom zapadnom Balkanu.

"Mi vidimo komplementarno procese suočavanja sa prošlošću i tranzicione pravde sa podsticanjem mladih. U 21. vijeku, to ističem”, ocijenila je ona.

Kako je podsjetila Lazović, to što istraživanja o etničkoj distanci pokazuju poražavajuće rezultate, upravo je razlog zašto je potrebno organizovati razmjene.

“Ne možemo graditi klimu za izgradnju unije mladih zapadnog Balkana i za unaprjieđenje odnosa sa svakodnevnim negativnim izjavama o drugima”, zaključila je Lazović.

Konferenciji su prisustvovali podmladci svih političkih partija u Crnoj Gori koji su bez izuzetka podržali ideju osnivanja Regionalne Kancelarije za saradnju mladih zapadnog Balkana.

“Svi predsjednici podmladaka političkih partija prihvatili su načela sadržana u Deklaraciji o neophodnosti uspostavljanja Regionalne kancelarije za mlade zapadnog Balkana i istakli da će dati svoj maksimum i doprinos realizaciji ove ideje, ocjenjujući današnju konferenciju kao sjajan momenat koji će nam dati energiju i povezati nas da djelujemo skupa u tom pravcu”, navodi se u saopštenju.

Kako su ocijenili iz YIHR, ovo je do danas najveći događaj koji je okupio mlade na jednom mjestu u okviru projekta koji je posvećen promociji ideje i potrebe institucionalizacije programa razmjene mladih u zapadnom Balkanu.

“Kroz ovaj program između ostalog želimo da obezbijedimo prostor za dijalog između ključnih društvenih činilaca koji bi trebalo da doprinesu njenoj realizaciji”, zaključuje se u sopštenju.

Bonus video: