Kongres SPCG: Pavićević ostaje predsjednik

On je istakao da od buduće Vlade traže hitne mjere i programe koji treba da zaštite i poprave socio-ekonomski položaj prosvjetnih radnika
295 pregleda 0 komentar(a)
Peti kongres sindikata prosvjete, Foto: Filip Roganović
Peti kongres sindikata prosvjete, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.10.2016. 17:45h

Dosadašnji predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore (SPCG) Zvonko Pavićević danas je na petom Kongresu SPCG ponovo izabran na tu funkciju.

Pavićević je ocijenio da zaposleni u prosvjeti nijesu zadovoljni socio-ekonomskim položajem i odnosom odgovornih prema obrazovnom sistemu u državi.

On je u ime devet hiljada članova SPCG-a, budućoj Vladi poručio da prosvjetni radnici ne pristaju na smanjenje njihove potrošačke korpe, već traže povećanje zarada.

“Dosta su prosvjetni radnici bili žrtve tranzicije crnogorskog društva, došlo je vrijeme da dignemo svoj glas i pokažemo da smo mi „Prosvjetni radnici -snaga društva”. Želimo život dostojan naše profesije”, ocijenio je Pavićević.

On je istakao da od buduće Vlade traže hitne mjere i programe koji treba da zaštite i poprave socio-ekonomski položaj prosvjetnih radnika.

“Argumente za ove naše zahtjeve nalazimo u podacima da se za obrazovanje u Crnoj Gori izdvaja 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, a evropski prosjek je više od šest odsto”, kazao je Pavićević na petom Kongresu SPCG-a.

Sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović je kazao da će prioritet nove Vlade biti poboljšavanje uslova i standarda prosvjetnih radnika i snažna reforma sistema obrazovanja.

Filipović je kazao da su u proteklih 10 godina u sistem infrastrukture obrazovanja u Crnoj Gori uložili preko 100 miliona eura.

“To je Vlada uložila kroz sistem energetske efikasnosti, kroz partnerski odnos i donacije prijateljskih zemalja -SAD, Kine, Japana, Turske...”, kazao je Filipović.

On je istakao da od 2017. godine očekuju da će prosvjetnim radnicima, kroz zajedničke akcije Sindikata, Ministarstva, Vlade i Stambene zadruge “Solidarno”, biti podijeljeno još 270 stanova.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je pozvao sve članove SPCG i granskih Sindikata koji djeluju pri Uniji, da novoj Vladi zajedno kažu “stop takvoj neoliberalnoj ekonomskoj politici koja u žižu ne stavlja zaposlenog i građanina, nego je fokusirana na interese domaćih tajkuna i stranih investitora”.

“I svaki benefit koji Vlada napravi radi na štetu zapošljenih, a u korist investitora i kapitala”, kazao je Keković.

Vlada da donese nove akte koji će uvesti više reda u obrazovanje

Od buduće Vlade, kako je istakao Pavićević, traže i donošenje novih zakonskih i podzakonskih akata, normativa i drugih propisa, koji će uvesti više reda u obrazovanje i dovesti do kvalitetnijeg funkcionisanja obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

“Zahtijevaćemo da se izmijene zakonski okviri za zapošljavanje mladih kolega, uvođenjem kriterijuma prilikom njihovog zapošljavanja, čime bi se izbjegla dosadašnja zloupotreba”, kazao je Pavićević.

On je, na Kongresu čiji je moto “Prosvjetni radnici - snaga društva”, istakao da odgovorni ljudi u državi do sada nijesu dovoljno ozbiljno shvatali činjenicu da “samo kvalitetno obrazovanje i vaspitanje novih generacija može državu približiti društvu razvijenih evropskih država

Bonus video: