Konjević: Birački spisak zaključen, ne postoji niko ko može da ga mijenja

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević ponovio je da se eventualne nepravilnosti za oko 7.000 slučajeva ne mogu utvrditi u roku od 48 sati
93 pregleda 15 komentar(a)
Raško Konjević, SDP, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, SDP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2013. 14:57h

Sve i da šest inspektora MUP-a uspiju da u roku od 48 sati prekontrolišu 7.000 navodnih neregularnosti u biračkom spisku, što neće, ne bi donijelo nikakvo brisanje podataka u tom dokumentu.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević ponovio je da se eventualne nepravilnosti za oko 7.000 slučajeva ne mogu utvrditi u roku od 48 sati jer šest inspektora je zaduženo za inspekcijski nadzor za lokalne samouprave u 21 opštini i da bi volio da vidi ko to može da uradio u tom vremenskom roku.

MANS: MUP učestvovao u izradi Zakona, a sad kaže da ne može da ga poštuje >>>

"MUP niti upisuje u birački spisak ni ispisuje iz biračkog spiska. Ja ću vam citirati član 3 Zakon o biračkim spiskovima gdje kaže birački spisak vodi organ uprave a za njegovu tačnost, ažurnost, odgovorni nosilac izvršne funkcije u jedinici lokalne samouprave. MUP ne vodi birački spisak, ne odlučuje o tome ko će biti upisan u birački spisak ni ko će biti ispisan iz biračkog spiska. Te odluke donose organi lokalnih uprava,dakle gradonačelnici predsjednici opština", rekao je Konjević.

Odgovarajući na pitanje šta može da se promijeni sve i da se utvrde nepravilnosti kada je birački spisak već zaključen, Konjević je podsjetio da se po zakonu, promjene mogu izvršiti na osnovu odluke glavnog administratora administratora ili Upravnog suda najkasnije deset dana prije održavanja izbora.

"Birački spisak je deset dana prije održavanja izbora zaključen i ne postoji nijedan organ u ovoj državi koji može da izvrši bilo kakvu promjenu bilo iz državne, bilo lokalne, bilo iz sudske vlasti. Ne možete u deset dana pred izbore vršiti bilo kakvu promjenu", rekao je Konjević.

On je pojasnio da od trenutka zavođenja tog pojedinačnog akta teče rok 24 sata zato se i zavodi sa preciznom napomenom u koliko sati je zaveden.

"Naravno, mislim da ćemo se složiti da zakonopisac u ovom roku nije predviđao da će nekome pasti na pamet sljedeća stvar. Da, u roku kada ne možete da izvršite nikakvu promjenu jer to zakon zabranjuje vi podnesete više hiljada pojedinačnih zahtjeva i to ne uradi jedan predsjednički kandidat nego urade dva. Zamislite da ih je bilo deset, pa da su svi to uradili onda bi smo imali nekoliko desetina hiljada pojedinačnih zahtjeva koji bi upravna inspekcija trebala da provjeri u 24 sata".

"Ja bih volio da mi neko objasni kako je moguće u 21 opštini jer vi morate fizički da pođete u neku opštinu jer se inspekcijski nazdor neposredno kako možete u 24 sata da obiđete 21 opštinu i da provjerite svaki po jedan pojedinačno a nakon toga vam je obaveza da u narednih 24 sata podnosiocima predstavke u ovom slučaju g-dinu Vujanoviću i g-dinu Lekiću na svaku pojedinačnu predstavku odgovorite zapisnikom". objasnio je Konjević

Bonus video: