Konjević: Uskoro stav Vlade o procentu tekućeg budžeta za finansiranje projekata NVO

“Centralizacija planiranja je pozdravljena i ocijenjena kao evropski standard dok je implementacija decentralizacije raspodjele sredstava naišla na različita viđenja predstavnika NVO”, kaže se u saopštenju MUP-a
1 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Filip Roganović
Raško Konjević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.12.2015. 19:46h

Ključne stvari u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama (NVO) su centralizacija planiranja i decentralizacija raspodjele sredstava za projekte i programe NVO, konstatovano je danas na sastanku civilnog sektora sa minstrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem.

Konjević je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), razgovarao sa predstavnicima nekoliko NVO o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o NVO.

“Zajednički je konstatovano da su ključne dvije stvari – centralizacija planiranja i decentralizacija raspodjele sredstava za projekte i programe NVO sektora”, navodi se u saopštenju.

Konjević je, pojašnjava se, kazao da će Vlada uskoro zauzeti definitivan stav vezano za procenat tekućeg budžeta koji će biti opredijeljen za finansiranje projekata i programa NVO.

“Centralizacija planiranja je pozdravljena i ocijenjena kao evropski standard dok je implementacija decentralizacije raspodjele sredstava naišla na različita viđenja predstavnika NVO”, kaže se u saopštenju MUP-a.

Prema njihovim riječima, nakon što prođe proceduru u Sekretarijatu za zakonodavstvo, Nacrt zakona će biti poslat Evropskoj komisiji na komentare i očekuje se njegovo usvajanje na Vladi najkasnije u drugom kvartalu naredne godine.

“Novi model finansiranja, ukoliko zakon bude u tom obliku usvojen u Skupštini Crne Gore, moći će da se primjenjuje od januara 2017. godine”, kazali su iz MUP-a.

Oni su rekli da je na sastanku ocijenjeno da je potrebno ojačati kapacitete Kancelarije za saradnju sa NVO, što je, kako je podsjetio Konjević i jedan od zaključaka Vlade.

Ovo je, podsjeća se, prvi krug konsultacija sa predstavnicima Centra za demokratsku tranziciju, Građanske alijanse, ADP ZID, Centra za razvoj NVO, TACSO-a, Centra za građansko obrazovanje , Centra za monitoring i istraživanje .

“Razgovori će krajem sedmice biti obavljeni sa predstavnicima Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Naše inicijative. Konsultacije sa NVO će se nastaviti do konačnog usvajanja teksta zakona”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: