Konkurs za inovativne projekte u iznosu od 700.000 eura

Kolaborativni program jedan je od važnijih mehanizama implementacije nedavno usvojene Strategije pametne specijalizacije Crne Gore
343 pregleda 0 komentar(a)
Vrijednost sufinansiranja po projektu iznosi do 100.000 eura za period od dvije godine., Foto: Ministarstvo nauke
Vrijednost sufinansiranja po projektu iznosi do 100.000 eura za period od dvije godine., Foto: Ministarstvo nauke

Vlada je usvojila Kolaborativni program za inovacije 2019-2024, a konkurs za inovativne projekte u vrijednosti pojedinačnog granta do 100 hiljada eura biće raspisan sjutra, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Kako se navodi, Kolaborativni program jedan je od važnijih mehanizama implementacije nedavno usvojene Strategije pametne specijalizacije Crne Gore.

„Već dan nakon usvajanja Programa biće raspisan konkurs za inovativne grantove u vrijednosti pojedinačnog granta do 100 hiljada eura“, kazali su iz Ministarstva nauke.

Vršilac dužnosti generalne direktorice Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke, Branka Žižić, rekla je da je na osnovu tog Programa predviđen kontinuitet u finansiranju inovativnih projekata putem konkursa za inovativne grantove, koji je Ministarstvo nauke prvi put sprovelo prošle godine sa pozitivnim ishodom.

Kako je saopšteno, razlozi donošenja Programa su fokusiranje podsticaja za inovacije na oblasti definisane Strategijom pametne spacijalizacije i bolje definisanje uslova i procedura za učešće u konkursima, kao i procedura za evaluaciju projekata.

Iz Ministarstva su naveli da su razlozi za donošenje Programa i preciziranje usaglašenosti dodjele grantova sa pravilima o korišćenju državne pomoći, kao i omogućavanje budućeg korišćenja sredstava za mlada preduzeća za potencijala preduzeća sa brzim rastom, inovativne start up-ove.

Kako su dodali, cilj finansiranja inovativnih projekata je usmjeravanje poslovnih subjekata ka aktivnostima istraživanja i inovacija namijenjenih tržištu, čime se podstiče razvoj novog toka u ekonomiji, i to onog zasnovanog na znanju i visokim tehnologijama.

Iz Ministarstva nauke su rekli da je jedan od važnijih ciljeva tog konkursa kreiranje prilika za visokobrazovane mlade u Crnioj Gori, odnosno otvaranje novih radnih mjesta tog tipa.

Oni su podsjetili da je prvim Konkursom za grantove za inovativne projekte, iz prošle godine, podržano deset projekata ukupne vrijednosti 1,1 milion eura, od čega je Ministarstvo nauke iz državnog budžeta izdvojilo 730 hiljada eura, dok je sufinasiranje nosilaca grantova iznosilo 440 hiljada eura.

„Na taj način kreiramo polugu za povećanje ukupne potrošnje u istraživanuje i inovacije pored izdvajanja iz državnog budžeta podstičemo i privredu da investira“, dodaje se u saopštenju.

Prošle godine, kako se navodi, kreirano je 20 novih radnih mjesta, osnovano je jedno priverdno društvo, jedno će uskoro biti osnovano, a ostali projekti su integrisani u postojeća preduzeća.

Bonus video: