Konkurs za sufinansiranje naučno-istraživačke djelatnosti

Ministarstvo nauke će iznosom od 70 hiljada eura stimulisati i učešće u Eureka programu, najznačajnijem programu EU za finansiranje industrijskih istraživanja
52 pregleda 1 komentar(a)
Nauka i istraživanje, Foto: Dragana Koprivica
Nauka i istraživanje, Foto: Dragana Koprivica
Ažurirano: 29.02.2016. 19:07h

Ministarstvo nauke raspisalo je danas Konkurs za sufinansiranje naučno-istraživačke djelatnosti u ovoj godini, kojim se naučno-istraživačkoj zajednici Crne Gore stavlja na raspolaganje 250 hiljada eura.

„Konkurs za sufinansiranje naučno-istraživačke djelatnosti, predstavlja jedan od ključnih mehanizama za podršku naučno-istraživačke zajednice, upravo u onim segmentima, gdje je procijenjeno da je naučnicima i istraživačima iz Crne Gore, na osnovu predhodnih iskustava, pomoć najviše potrebna, i gdje imaju problema da do novca dođu putem drugih fondova“, saopšteno je iz Ministarstva.

Taj Vladin resor će, s tim u vezi, u narednom periodu stimulisati sa 40 hiljada eura učešće u Horizontu 2020, najvećem do sada okvirnom programu Evropske unije (EU) gdje postoji izuzetan interes države da maksimalno stimuliše naučno-istraživačku zajednicu da krene u realizaciju kvalitetnih naučno-istraživačkih projekata, koji bi bili finansirani iz tog EU programa.

Ministarstvo nauke će iznosom od 70 hiljada eura stimulisati i učešće u Eureka programu, najznačajnijem programu EU za finansiranje industrijskih istraživanja.

„Eureka omogućava privredni razvoj kroz podršku kompanijama, istraživačkim centrima i univerzitetima za razvoj inovativnih proizvoda, procesa i servisa, koji uz tehnološke inovacije doprinose jačanju produktivnosti nacionalne ekonomije“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će konkursom za sufinansiranje naučno-istraživačke djelatnosti za ovu godinu biti stimulisani doktoranti, sufinansiranjem školarine na prvoj godini doktorskih studija na univerzitetima u Crnoj Gori sa deset hiljada eura, dok će u ukupnom iznosu od 40 hiljada eura imati mogućnost da dobiju novac za prijavu, ocjenu i odbranu doktorske disertacije.

„Konkusom će se sufinansirati učešće na naučnim kongresima, u vrijednosti od 40 hiljada eura, ali i sufinansirati dio troškova organizovanja naučnih kongresa u Crnoj Gori u ovoj godini, čiji je organizator naučno-istraživačka ustanova ili naučno udruženje iz Crne Gore. Pored navedenog, Konkursom će se stimulisati promocija nauke i istraživanja u društvu Crne Gore, iznosom od 50 hiljada eura“, kaže se u saopštenju.

Kako navode, konkurs za sufinansiranje naučno-istraživačke djelatnosti otvoren je do kraja godine, odnosno do utroška planiranog novca.

Bonus video: