Kontrola porodilišta trajaće 10 dana

Iz NVO „Krug života“ juče su kazali da pozdravljaju ideju da se uradi kontrola, ali da je sumnjiv način po kojem će se kontrolisati porodilišta
75 pregleda 1 komentar(a)
porodilište, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
porodilište, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.01.2016. 21:14h

Kontrola porodilišta u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori ipak će se obaviti od 17. do 27. januara.

To su juče saopštili “Vijestima” iz Ministarstva zdravlja, istakavši da je planiran obilazak porodilišta u Kliničkom centru i opštim bolnicama Nikšić i Berane.

Iz tog resora prije tri dana su odgovorili da će kontrola biti od 15. do 18. januara i da će, umjesto beranske, obići cetinjsku bolnicu.

“Vijesti” su ranije danas objavile da će drugu kontrolu kvaliteta bolničke njege majke i novorođenčadi obaviti predstavnici crnogorskog zdravstvenog sistema, sa glavnom koordinatorkom aktuelnom direktoricom Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Snežanom Raspopović, i UNICEF-a.

U ministarstvu tvrde da je namjera je da se sprovede obilazak porodilišta po istoj metodologiji kao i 2012.godine,analizira trenutno stanje i uporedi sa onim od prije četiri godine.

Iz NVO „Krug života“ juče su kazali da pozdravljaju ideju da se uradi kontrola, ali da je sumnjiv način po kojem će se kontrolisati porodilišta.

Predsjednik te NVO Dejan Cvijanović rekao je da niko iz ministarstva nije kontaktirao NVO sektor kako bi bar vršili funkciju posmatrača tokom kontrole.

„Čudi nas što su izabrali tri bolnice, a ima više porodilišta u državi, kao i što su u nadzor uključeni ljudi koji su 2012. godine, kada je rađena prethodna, bili na menadžerskim pozicijama“, rekao je istakavši da će „direktorica Raspopović kao glavna koordinatorka sama kontrolisati rad u Klinici na čijem je čelu“.

Cvijanović je kazao da se nadaju da se UNICEF „neće kockati sa svojim ugledom“ i da će javnosti predstaviti realno stanje u izabranim porodilištima.

Bonus video: