Kontrolisaće i kvalitet vazduha u Zagoriču

U dokumentaciji se dodaje da su rezultati mjerenja prethodno realizovanih programa monitoringa ukazali na naročito visoke koncentracije PM10 čestica tokom sezone grijanja u odnosu na druge sezone, sa većim brojem prekoračenja graničnih vrijednosti
1 komentar(a)
Zagorič, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zagorič, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.03.2017. 20:13h

Glavni grad će tokom ove i dijela sljedeće godine, kontrolisati kvalitet vazduha i u naselju Zagorič, van direktnog uticaja saobraćaja.

Lokalni monitoring vazduha, Glavni grad je do ove godine sprovodio na više lokacija u gradu, međutim do februara 2018. godine planirano je da se kontroliše kvalitet vazduha van uticaja saobraćaja, za šta je predviđeno mjerno mjesto u Zagoriču, na potezu između Piperske ulice i brijega Morače.

„Program monitoringa za period mart 2017. - februar 2018. godine obuhvatiće i praćenje kvaliteta vazduha na jednoj lokaciji koja je izvan direktnog uticaja saobraćaja, kako bi se sagledao uticaj korišćenja ogrijevnog drveta u domaćinstvima na dati segment životne sredine“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji za nabavku usluga monitoringa vazduha, koju je nedavno raspisao Glavni grad.

U dokumentaciji se dodaje da su rezultati mjerenja prethodno realizovanih programa monitoringa ukazali na naročito visoke koncentracije PM10 čestica tokom sezone grijanja u odnosu na druge sezone, sa većim brojem prekoračenja graničnih vrijednosti.

„...što je predstavljalo indikaciju za uvrštavanje navedene lokacije u ovogodišnji Program“, zaključuje se u dokumentu.

Tokom prošle godine, kvalitet vazduha u Podgorci je praćen na šest mjernih mjesta na raskrsnici Ulice kralja Nikole i Ulice crnogorskih serdara, kod Tržnog centra „Delta city“, na raskrsnica Ulice Ivana Crnojevića i 19. decembra (kod Gradskog stadiona), na raskrsnici Ulice Vaka Đurovića i Piperske ulice, u centruGO Tuzi, kao i u centru gradske GO Golubovci.

Vrijednosti koncentracije čestica PM10 u vazduhu se porede sa graničnom vrijednošću, koja iznosi 50 mikrograma po metru kubnom, a koja se ne smije prekoračiti više od 35 puta u toku godine.

Prema podacima Agencija za zaštitu životne sredine, tokom prethodne godine, samo tokom januara i februara koncentracija ovih čestica u vazduhu je prekoračena tokom 39 dana, dok je u decembru 2016, 25 dana ona bila iznad propisane.

Bonus video: