Kopaju tajne stare do 24 milenijuma

Otkrivene su ljudske kosti stare oko 3.600 godina, kaže vođa tima arheologa Dušan Borić, profesor Univerziteta u Kardifu...
275 pregleda 14 komentar(a)
Arheolozi, Foto: D. Borić
Arheolozi, Foto: D. Borić
Ažurirano: 06.09.2016. 19:37h

Ostaci stari 24.000 godina pronađeni su u Vrbičkoj pećini, u Presjeci, 18 kilometara od Nikšića.

Ekipa arheologa iz Velike Britanije i Crne Gore, predvođena profesorom na Univerzitetu u Kardifu dr Dušanom Borićem, od 2012. istražuje pećinu u brdima Duge, a ovogodišnje radove završiće u četvrtak.

“Otkrili smo tragove korišćenja pećine u vezi sa gornjim paleolitom, stare oko 23-24.000 godina i koji se vezuju sa gravetijenske grupe, zatim kasnog mezolita (stari oko 9.000), ranog neolita koji vezujemo za impreso kulturu istočnojadranskog područja (stari oko 8.000 godina), kasnog neolita koji vezujemo za hvarsku kulturu istočnojadranskog područja (stari oko 6.500) i bronzanog doba...”, rekao je Borić “Vijestima”.

On je kazao da su dublje u pećini otkrivene ljudske kosti stare oko 3.600 godina.

Ovogodišnju grupu arheloga čini 13 britanskih studenata druge i treće godine arheologije, doktorantkinja Suzan Straton, dva studenta sa beogradskog Univerziteta, predstavnici Centra za konzervaciju i arheologiju sa Cetinja i stručnjak za keramiku iz Beograda Marija Svilar.

Borić je istakao da značajan pronalazak u pećini dugoj 40 metara predstavljaju fragmenti kostiju mrmota i oprema za lov.

“Pećina je zabilježena kao potencijalno zanimljiv arheološki lokalitet tokom arheološkog rekognosciranja (sistematskog pregleda) teritorije Crne Gore koje je obavljeno 2010. U ovome je učestvovala arheolog Zvezdana Vušović-Lučić iz Centra za kulturu u Nikšiću i Dušan Mihailović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu”.

Borić je pojsanio da su, u saradnji sa njima i Centrom za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, čiji predstavnici su dr Dejan Gazivoda i Nikola Borovinić, 2012. započeli istraživanje arheološkog potencijala niza pećina, sa posebnim fokusom na Vrbičku pećinu

Nakon posjete medvjeda, čuva ih lovočuvar Rajko Korać

Borić kaže da su tokom ovogodišnjeg istraživanja imali i jedan neočekivani problem – “nenajavljene” posjete medvjeda.

“Bili smo zabrinuti za bezbednost prolaženja do pećine, pa smo, uz pomoć načelnika policije u Nikšiću i lovočuvara u lovištu Nikšić, dobili pomoć pa nas lovočuvar Rajko Korać prati do lokaliteta do kraja istraživanja”.

Ekipa arheologa smještena je Nikšiću, a Borić ističe izuzetnu ljubaznost mještana Presjeke.

“Sa nekoliko njih imamo odličan odnos, i volimo da kupujemo njihov med, naročito porodica Terić, čija kuća se nalazi u blizni pećine”.

Bonus video: