KOR prijavio UNESCO-u novo uništavanje Tare: Devastacija se pojačava

"Prethodnih mjeseci ili godina brojne NVO i fizička lica podnijeli su brojne prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama ali devastacija Tare se ne zaustavlja, ona se pojačava"

25047 pregleda 1480 reakcija 17 komentar(a)
Foto: KOR
Foto: KOR

Koalicija za održivi razvoj (KOR) prijavila je UNESCO-u najnoviji ekocid na rijeci Tari, koja je pod njihovom zaštitom.

"Sramni odnos Vlade prema jednom od najvrijednijih simbola ekološke drzave, rijeci Tari koja je pod zaštitiom UNESCO-a, dolazi do punog izražaja upravo pred predstojeće parlamentarne izbore. U cilju pokazivanja moći interesnih grupa koje su privatizovale Crnu Goru, dozvoljava se potpuna devastacija i uništavanje životne sredine i cijele rijeke, a sve zbog šačice bahatih funkcionera koji su odlučili da ponize sve što znači partiotizam", saopštili su iz KOR-a.

Oni ističu da je Tara konstantno zamućena prethodnih mjesec dana, a da je danas cijelim svojim tokom do samog ušća u Drinu, rijeka koja je inače plavozelena, bila potpuno mutna, braon ili skoro bijela u zavisnosti o kojem dijelu toka se radi.

"Prethodnih mjeseci ili godina brojne NVO i fizička lica podnijeli su brojne prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama ali devastacija Tare se ne zaustavlja, ona se pojačava. Pored radova na autoputu, izgradnja minihidrocentrala na pritokama Tare i pristupnih puteva dovodi do ispiranja hiljada tona sedimenta, šljunka, zemlje i otpada u samo korito Tare i dolazi do neviđenog ekocida – pomora ribe i živog svijeta. Koalicija za održivi razvoj je jutros proslijedila UNESCO-u foto i video zapise uništavanja rijeke I kao dokaz da pored pokušaja devastacije NP Durmitor i devastacije Bokotoroskog zaliva institucije i Vlada Crne Gore ne haju za prestiž i zaštitu UNESCO statusa a sve kako bi se investitori bliski vlasti što bolje naplatili, u toku dana foto i video elaborat devastacije Tare biće proslijeđeni i delegaciji EU u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore sistematski i nepovratno uništava prirodna bogatstva protivno EU standardima i preporukama, protivno UNESCO standardima i statusu i protivno zdravom razumu", kazali su oni.

Naglašavaju da će priroda i građani Crne Gore biti ti koji će platiti cijenu bahaćenja pojedinaca bliskih režimu, najviše zbog toga što će priroda nepovratno biti uništena:

"I što nikada nećemo zatvoriti najkomplikovanije poglavlje u pristupanju EU a to je poglavlje 27 – zaštita životne sredine".

Bonus video: