Koronavirus pojačao interesovanje za poljoprivredu i upis na Biotehnički fakultet

Broj studenata koji će ove godine moći da upiše studijske programe na Biotehničkom fakultetu biće utvrđen krajem maja, u skladu sa licencom i prostornim kapacitetima
366 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa Biotehničkog fakulteta, Foto: UCG
Detalj sa Biotehničkog fakulteta, Foto: UCG

Pandemija koronavirusa pojačala je interesovanje za poljoprivredu i upis studenata na Biotehnički fakultet.

Prodekan za nastavu Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), Snježana Hrnčić, saopštila je da se u situaciji izazvanoj koronavirusom pokazalo koliki značaj ima poljoprivreda i sopstvena proizvodnja hrane, za sebe na svome, za sigurnost svakog pojedinca i normalno funkcionisanje društva.

Ona je, kako je saopšteno iz UCG, kazala da imaju saznanja sa terena da se veliki broj ljudi, posebno mladih, zainteresovao i krenuo prvi put u sopstvenu proizvodnju i da im to daje za pravo da očekuju veliki odziv za upis na studijske programe Biotehničkog fakulteta.

Promociji Biotehničkog fakulteta, kako je objasnila Hrnčić, doprinosi i veliki broj ličnih kontakata, koji ima većina njihovih zaposlenih sa poljoprivrednim proizvođačima.

Broj studenata koji će ove godine moći da upiše studijske programe na Biotehničkom fakultetu biće utvrđen, kako je najavila, krajem maja, u skladu sa licencom i prostornim kapacitetima.

"Zainteresovanim kandidatima su sve informacije, u vezi sa upisom na fakultet i studijske programe koje relizujemo dostupne na zvaničnoj stranici Biotehničkog fakulteta i objavljene su i u najnovijem Informatoru UCG koji je dostupan na sajtu Univerziteta", kazala je Hrnčić.

Prema njenim riječima, najveće interesovanje i najveći broj upisanih studenata tradiconalno je vezano za akademski studijski program Biljna proizvodnja, na kojem se svake godine popune sva mjesta, već u prvom upisnom roku.

Na studjskom programu Animalna proizvodnja mjesta se uglavnom popune u drugom upisnom roku.

"Studijske programe na Biotehničkom fakultetu mogu upisati kandidati koji su završili gimnaziju, licencirane srednje vjerske škole i sve srednje stručne škole. Predmeti koji se boduju prilikom upisa su biologija i hemija, a kanidati koji nijesu imali ove predmete u trećem i četvrtom razredu mogu ih polagati preko diferencijalnog ispita", rekla je Hrnčić.

Prošle godine, na studijske programe Biljna i Animalna proizvodnja upisano je 60 odnosno 35 studenata.

"Biotehnički fakultet realizuje i dva primijenjena studijska programa na koja su upisana 43 studenta. Na Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje u Bijelom Polju upisano je 25 studenta, a na Mediteransko voćarstvo u Baru njih 18", zaključila je Hrnčić.

Bonus video: