Kosović: Kada imate ekstreme kao što su tabloidi, ozbiljni i nezavisni mediji treba da odgovore kredibilitetom

Glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Srdan Kosović je rekao da javni servis treba da radi na tome da se pomogne svim društvenim faktorima da se unaprijedi medijska pismenost
4134 pregleda 8 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Savo Prelević
Sa konferencije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2019. 19:21h

Mediji koji su profesionalni, suštinski nezavisni i vode računa o edukativnoj ulozi imaju veći interes za medijsku pismenost, koja je važna da bi se moglo razlučiti šta je tačna informacija.

To je danas, na konferenciji "Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori" kazao glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Srdan Kosović.

On je rekao da javni servis treba da radi a tome da se pomogne svim društvenim faktorima da se unaprijedi medijska pismenost.

Srdan Kosović
Kosović(Foto: Savo Prelević)

"Kada imate ekstreme kao što su tabloidi, ozbilijni i nezavisni mediji treba da odgovore kredibilitetom", rekao je Kosović.

Milan Žugić, odgovorni urednik Generalnog servisa Mina, kazao je da se pojavom portala u Crnoj Gori u toj agenciji stvorila dilema da li da budu brzi ili da provjeravaju detaljno informaciju koju dobiju, te da je zakljucak bio da treba i pod rizikom kasnijeg objavljivanja informacija detaljno provjeriti i objave tačne vijesti.

Konferencija "Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori"
Konferencija "Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori"(Foto: Ana Komatina)

Vuk Maraš, direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, rekao je da je sadržaj koji dolazi iz regiona upitnog kvaliteta i da je podrška medijima do sada bila bazirana na političkoj osnovi.

"Kompletno marketinško tržište varira između 10 i 11 miliona, to je malo u poređenju sa tim da javni servis dobija 14 miliona eura", rekao je Maraš, dodavši da su društvene mreže ono što je prepoznato kao najveća mogućnost za širenje lažnih vijesti su društvene mreže.

Vuk Maraš
Maraš(Foto: Savo Prelević)

Kazao je da je Fondom za pluralizam medija koji treba da im pomogne u preživljavanju sada predviđeno za sve medije oko 1,4 miliona, što je oko 10 puta manje od onoga koliko se iz budžeta izdvaja za RTCG.

Glavni i odgovorni urednik dnevne novine "Dan", Nikola Marković, ocijenio je da je u klasičnim medijima najmanje zagađenje medijskog prostora.

Istakao je da sada postoje mediji i medijumi.

Medijumi su, kako kaže, društvene platforme koje nisu dužne da se pridržavaju novinarskih standarda i koje ne poštuju ni moralne kodekse.

"Najveći problem osnivanje portala iz regiona koji utiču na to da naša medijska scena bude zagađena. Ono što vidim kao problem kao član Radne grupe za izradu medijskih zakona što država to nije prepoznala i što se portal može osnovati bez ikakve odgovornosti", kazao je Marković.

On je rekao da su čelnici "Dana", "Vijesti" i "Pobjede" predložili Vladi osnivanje medijskog Fonda za pluralizam, kako bi se pomoglo medijima koji se trude da budu što profesionalniji.

Poručio ne da je "država to prihvatila, iskarikirala i prednost dala medijima koji su članovi Samoregulatornog tijela, a koji su provladini.

Profesorica Novosadske novinarske škole Dubravka Valić Nedeljković kazala je da je procedura ono na čemu mediji moraju instistirati, kako bi se pravilno rasporedila novčana pomoć.

"Iskustvo Srbije je da je u gimnazije prošle godine uveden program medijske pismenosti", rekla je Valić Nedeljković.

Ona je kazala da bi upravo studenti medijskih studija mogli da budu predavači ovog predmeta uz dodatnu obuku.

"Ja mislim da bi studenti žurnalistike mogli da budu dobar kadar za ozbiljno uvođenje medijske pismenosti u školama", kazala je Valić Nedeljković.

Galerija

Bonus video: