Koštaće 270.000 umjesto 96.000 eura

z opozicije su zahtijevali da se objasni kako je, „mimo svih pravila i po političkim linijama“, Ksenija Popović Ivanišević postavljena za direktorku festivala, koji je do sada Kulturni centar Bar (KCB) sam realizovao
201 pregleda 0 komentar(a)
barski ljetopis bilbord, Foto: Radomir Petrić
barski ljetopis bilbord, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.05.2017. 19:47h

Glamuroznog Barskog ljetopisa, koji će koštati tri puta više nego što je predviđeno, ne bi bilo da opozicija nije preuzela vlast u Kotoru i Budvi.

To je juče ocijenio Dejan Đurović (DF) i zatražio da se objasni kako će se nadomjestiti “ozbiljna razlika“ između 96.000, koliko je planirano za ljetopis, i 270.000 eura, koliko će navodno da košta.

“Ko plaća ove silne bilborde Ljetopisa od Bara do Podgorice, ko je nametnuo ovu sumu, koja nam je dobit od toga? Za direktora se postavlja neko ko zadnjih šest godina nije radio ništa, nemojte da nam zbog ovog ljetopisa bude blokiran račun Opštine”, kazao je Đurović na sjednici Skupštine Opštine koju je obilježila rasprava o 30. Barskom ljetopisu.

Iz opozicije su zahtijevali da se objasni kako je, „mimo svih pravila i po političkim linijama“, Ksenija Popović Ivanišević postavljena za direktorku festivala, koji je do sada Kulturni centar Bar (KCB) sam realizovao.

“Imaćemo premijeru predstave 'Orkanski visovi' na Barskom ljetopisu. Za direktoricu je upravni odbor donio odluku. Popovićeva ima dva fakulteta, urednik je na televiziji, radila je na Kotor-artu. Sada se za budžet Ljetopisa 'operiše' sa oko 265.000 eura”, rekao je, pored ostalog, direktor KCB Ćazim Nikezić.

Predsjednica kluba odbornika DPS-a Branka Nikezić rekla je da bi bio postavljen čovjek iz Bara da uradi jubilarni Barski ljetopis, “da takvog sada ima ovdje“.

Istakla je da ovog puta festival ima znatno veći broj donacija i da je “ovo prvi put da se ovako detaljno ulazi u stavke Ljetopisa“.

Mladen Zagarčanin “(SNP) ocijenio je, međutim, da je Barski ljetopis postao paralelna ustanova KCB-u.

“Vrlo perfidno se u kulturni život Bara iz političkih razloga uvukla jedna osoba na mjesto direktora festivala, mimo saglasnosti bilo kojeg pravnog subjekta, prije svega UO KCB. Siguran sam da Brano Gvozdenović stoji iza cijele priče o Kseniji Popović. Znamo li mi uopšte ko je ta osoba”.

Savo Vujošević (Demos) kazao je da je priča samo nastavak nesposobnosti barske vlasti, “počev od Maljevika, preko sindikalnih zgrada i zgrade A6“. Program Kulturnog centra izglasan je sa 21 glasom za i devet protiv.

“U programu KCB je sve nabacano. Navodi se Festival vina i ukljeva, ali ne i Koštanjada i Maslinijada. Od 2006. se priča o obnovi Doma kulture, i ništa od toga. Kao rođenog Baranina, boli me što su 'napadnute' zidine Starog grada, to hitno treba zaustaviti, te vratiti staru kaldrmu”, rekao je Savo Pavlović (SD).

Bonus video: