Kotor: Pod pritiskom opozicije, "zavrnuta finansijska slavina" mediju DPS-a

Medij u vlasništvu Slavka Mandića, neformalnog savjetnika bivše gradonačelnice Kotora Marije Ćatović (DPS) koja je prije par godina i uvela kontroverznu praksu finansiranja Skala radija, trebalo je da do kraja godine dobije ukupno 15 hiljada eura, od čega je Mandiću iz gradske kase već isplaćeno 6.250 eura
183 pregleda 12 komentar(a)
SO Kotor opozicija, Foto: Siniša Luković
SO Kotor opozicija, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.07.2016. 16:37h

Opština Kotor pod pritiskom opozicije, suspendovala je primjenu ovogodišnje Odluke o raspodjeli sredstava medijima u ukupnom iznosu od 20 hiljada eura, a od čega je tri četvrtine trebalo da pođe na račun DPS-u sklonom lokalnom privatnom Skala radiju.

Medij u vlasništvu Slavka Mandića, neformalnog savjetnika bivše gradonačelnice Kotora Marije Ćatović (DPS) koja je prije par godina i uvela kontroverznu praksu finansiranja Skala radija, trebalo je da do kraja godine dobije ukupno 15 hiljada eura, od čega je Mandiću iz gradske kase već isplaćeno 6.250 eura.

"Ovakva odluka o raspodjeli sredstava medijima je neprimjerena i predstavlja flagrantno korišćenje javnih sredstva u ne znam koje svrhe, jer u našem gradu postoji lokalni javni servis Radio Kotor. Koji su to uslovi koje je Skala i ostali mediji koji su konkurisali za ova sredstva trebalo da ispune? Od nadležnih u Opštini smo tražili te uslove i propozicije po kojima su rangirali medije na konkursu na kome su odlučili da tri četvrtine novca daju Skali, ali ih nismo dobili jer oni jednostavno ne postoje", kazala je na konferenciji za novinare u Kotoru, koordinatorka opozicije za Kotor Ljiljana Popović-Moškov (URA).

Istakla je da su svi ostali mediji koji su konkurisali odbijeni, „uz obrazloženje da nisu ispunili uslove“.

Lokalna vlast te „uslove“ nije obrazložila kontrolorima iz opozicije, pa su oni stopirali isplatu novca iz gradske kase po toj kontroverznoj odluci, zatražili njeno presipitivanje, precizno i javno formulisanje kriterijuma i donošenje nove odluke o raspodjeli novca medijima.

"Indikativno nam je bilo i to što ove godine te nepostojeće uslove, po viđenju opštinske komisije, nisu zadovoljili ni neki mediji koji su lani dobili dio novca od Opštine, poput Dux radija, portala Bokanews, TV Vijesti , pa je tri četvrtine para sa te budžetske stavke u izbornoj godini, preusmjereno jednom lokalnom privatnom emiteru, pored postojećeg lokalnoj javnog servisa", kazale je Moškov, dodajući da su nadležni u Opštini prihvatili primjedbe opozicije, stopirali primjenu kontroverzne odluke i „naložili stručnoj službi da se precizno definišu kriterijumi i čitav postupak vrati na početak".

Moškov je kazala da su kontrolom rada lokalne uprave, pronađeni brojni slučajevi nesavjesnog odnosa prema novcu poreskih obveznika, da ima privilegovanih pojedinaca i firmi kojima Opština toleriše i ne naplaćuje ogromne poreske i dugove za postavljanje ugoistiteljskih terasa i zakup poslovnog prostora, da nema precizne evidencije potraživanja po osnovu poreza i prireza na zarade, kao ni personalne odgovornosti rukovodilaca koji nesavjesno obavljaju svoj posao. Dodala je da je u fokusu daljih kontrola zloupotreba službenih vozila, dodjela stanova i kredita zaposlenima u lokalnoj upravi, kao i način na na koji lokalna preduzeća i ustanove svojim novcem finansiraju pojedine medije kroz zakup reklamnog prostora i oglašavanje.

Opozicija otkrila ono što su "Vijesti" već objavile

"Vijesti"“ su već ranije pisale o tome da lokalna DPS vlast u Kotoru još od 2011. bez tendera, a na ime „Ustava Crne Gore i zakonom zajamčenih prava građana na informisanje, kao i proizvodnje drugih programskih sadržaja od interesa za lokalno stanovništvo i obezbjeđenja javnosti rada organa lokalne uprave i Skupštine Opštine Kotor”, Mandićevom privatnom radiju uplaćuje od 11.700 do 17.850 eura godišnje.

Slavko Mandić proteklih se godina na javnoj sceni istakao kao jedan od najžešćih kritičara, opozicije, nezavisnih medija u Crnoj Gori i NVO koje se bore protiv korupcije, posebno MANS-a.

Program i internet portal Skala radija korišten je i za brutalne obračune sa neistomišljenicima Marije Ćatović, a svi problemi u Kotoru predstavljani su kao rezultat navodnih zavjera sa opozicijom i nesposobnosti najbližih saradnika bivše gradonačelnice iz redova lokalnog DPS-a sa kojima Ćatovićka nije u ličnim dobrim odnosima.

Nakon što im je Opština “zavrnula finansijsku slavinu” pod pritiskom opozocije, Skala se proteklih dana obrušila na aktuelnog gradonačelnika Aleksandra Stjepčevića (DPS) optužujući ga da mu “madam URA rukovodi Opštinom i da DPS na to ćuti”.

Inače, Skala radio je nedavno potpisala ugovor o saradnji sa Televizijom Pink M po kome će Slavko Mandić od 1.avgusta, svakog ponedjeljka na toj televiziji voditi svoju dosadašnju radijsku emisju “U žiži”.

"Skala radio i televizija Pink M ove godine proslavljaju 14 godina postojanja što je prilika da dva elektronska medija koja su se svojom prepoznatljivošću predstavila crnogorskoj javnosti kao najgledanija i najslušanija na prostorima koje pokrivaju uspostave saradnju", saopštio je Mandićev radio.

Bonus video: