Kotor: Tradicionalno obilježen praznik Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca

Koktelu su pored prekaljenih morskih vukova, prisustvovali i direktor Lučke Uprave Crne Gore Mladen Lučić, direktor preduzeća "Luka Kotor" Vasilije Kusovac, komandant Odreda za spašavanje Mornarice VCG, kapetan korvete Željko Nikolić, lučki kapetan u Kotoru Bruno Brkanović i predstavnici pomorskog školstva i agencija za ukrcaj pomoraca
314 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2014. 14:25h

Tradicionalnim okupljanjem u klubu "Nautike" u Kotoru, članovi Udruženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice i Udruženja pomorskih strojara Crne Gore, obilježili su danas 19.decembar – praznik zaštitnika pomoraca Svetog Nikole po julijanskom kalendaru.

Okupljenih pedesetak iskusnih kapetana i upravitelja što svjetskim morima vode bukvalno sve od najsavrememnijih suplajera naftnih platformi do mega-kontejneraša i supertankera, podigli su čaše u čast zaštitnika svih pomoraca i nazdravili, poželjevši sreću jedni drugima, a posebno svojim kolegama koji su ovih dana na brodovima i plove širom svijeta.

Koktelu su pored prekaljenih morskih vukova, prisustvovali i direktor Lučke Uprave Crne Gore Mladen Lučić, direktor preduzeća "Luka Kotor" Vasilije Kusovac, komandant Odreda za spašavanje Mornarice VCG, kapetan korvete Željko Nikolić, lučki kapetan u Kotoru Bruno Brkanović i predstavnici pomorskog školstva i agencija za ukrcaj pomoraca.

kapetan Mario Pilastro, foto: Siniša Luković

"Današnji dan se slavi kao Dan Udruženja pomorskih kapetana i Udruženja upravitelja stroja i kao dan Svetog Nikole, zaštitnika svih onih koji su iz raznih raloga vezani za more, pa su danas naše misli sa svim našim kolegama na brodu kojima želimo mirno more i sretnu plovidbu", kazao je predsjednik Udruženja kapetana, Mario Pilastro, podsjećajući da ta strukovna organizacija okuplja 147 zapovjednika brodova i da je i protekle godine u saradnji sa obrazovnim institicijama i državnom administracijom, Udruženje aktivno radilo na praćenju svih najnovijih stručnih i administrativnih kretanja u svjetskoj pomorskoj industriji.

"Učestvovali smo na mnogim raspravama, intervenisali i vršili pritisak na odgovorne za blagovremenu implementaciju međunarodnih propisa koji su od bitnog značaja za opstanak naših pomoraca na sve zahtjevnijem pomorskom tržištu. Napori koji se na tom planu ulažu daju određene rezultate, premda, kada bi se struka bar malo više vrednovala, problemi bi se riješavali mnogo efikasnije i na vrijeme. A vrijeme u ovom slučaju, nije samo novac, već i potreba da naš pomorac opstane u svom poslu. Stoga i danas, sa ovog mjesta, upućujemo apel Ministarstvu pomorstva da uvaži napor koji ulažemo za dobrobit naših pomoraca, od čega značajnu korist ima i sama država", poručio je kapetan Pilastro.

Podsjetivši da su Udruženje ove godine zauvijek napustila petorica istaknutih članova koji su pošli na posljednju partencu – kapetani Krsto Šerović, Anton Golub, Slobodan Vujačić, Pero Popović i Nebojša Đurnić, Pilastro je naglasio da se Udruženju koje je član CESMA-e (Evropske asocijacije kapetana), pridružio Novljanin, kapetan Boro Lučić koji živi i radi na Kiribatima i koji je potpredsjednik Pacifičke pomorske unije.

Popović, Kusovac i Pilastro, foto: Siniša Luković

Poželjevši da se pored iskusnih, starih morskih vukova, za Svetog Nikolu u Kotoru ubuduće okuplja sve više mladih kapetana i upravitelja stroja, kolege je pozdravio Nikola Popović iz Udruženja strojara, dok je direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac pomorcima poručio da je ta firma "njihova kuća u koju su vazda dobrodošli".

"Vi ste svojim radom, zalaganjem i željom da se unapredi kompletan pomorski sistem, doprinijeli da i Luka Kotor bude pozicionirana tako prestižno u svijetu, kao jedna od najatraktivnijih i vodećih kruzing destinacija u Mediteranu. Zahvaljujući vašoj energiji, ljubavi i profesionaliznu koji iskazujete, vi ste zajedno sa nama iz menadžmenta, uspjeli da sve to što se ovdje u domenu kruzinga tiče, ide pravim tokom i da nam to i partneri iz inostranstva potvrđuju", kazao je Kusovac istakavi da su posade kruzera koji dolaze u Kotor, ove godine Pilotskoj službi te luke za koju radi dosta okupljenih kapetana, na skali od 1 do 5, dali ukupnu prosječnu ocjenu 4,7.

Galerija

Bonus video: