Kotorani ne žele odjeljenje Suda u svojoj zgradi

Jedna od stanarki kazala je “Vijestima” da strahuju za bezbjednost i da Sudu za prekršaje nije mjesto u zgradi, koja je, tvrdi, izgrađena 1959. godine i nema upotrebnu dozvolu i uzemljenje
306 pregleda 7 komentar(a)
Sud Kotor, Foto: Privatna arhiva
Sud Kotor, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.06.2018. 20:13h

Sedamnaest stanara potpisalo je peticiju, u kojoj od gradskih i državnih vlasti traže da spriječi useljenje odjeljenja Suda za prekršaje Budva - Odjeljenje Kotor u njihovu stambenu zgradu.

“Useljenje državnog organa, Suda za prekršaje u stambenu zgradu je u suprotnosti sa Zakonom o sudovima, sudskim poslovnikom, analizom normativnog okvira bezbjednosti pravosudnih organa i Strategijom reforme pravosuđa”, naveli su stanari u peticiji gradskim vlastima, Ministarstvu pravde, Ministarstvu evropskih poslova, predsjedniku države i Vladi.

Sud za prekršaje, prema riječima stanara, uselio se u zgradu u petak, 8. juna.

Jedna od stanarki kazala je “Vijestima” da strahuju za bezbjednost i da Sudu za prekršaje nije mjesto u zgradi, koja je, tvrdi, izgrađena 1959. godine i nema upotrebnu dozvolu i uzemljenje.

Stanarka je ispričala da je komšija, u čijem je stanu sada Sud za prekršaje, tražio da se formira skupština stanara, što su stanari prihvatili, jer je to nova zakonska obaveza.

Tvrdi da osnivačka skupština stanara nikada nije sazvana i održana, niti se glasalo za predsjednika i upravnika zgrade, niti navodno znaju ko je izabran, već su potpisivali papire koje im je komšija donosio.

Stanarka je rekla da je komšija opet nakon toga došao, traživši da mu daju saglasnost za prenamjenu iz stambenog u poslovni prostor.

“Saglasnost za prenamjenu nije potpisalo samo dvoje stanara. Kako u zgradi već ima advokatskih kancelarija, mislili su da se planira nešto slično i nijesmo ni sumnjali da će nam se ubrzo useliti Sud”, istakla je.

Stanarka tvrdi da je čitav proces pribavljanja dozvola za useljenje državnog organa u njihovu zgradu bio nezakonit. Rekla je i da je skupština stanara registrovana sedmicu nakon što je pečatom predsjednika

Skupštine stanara ovjerena saglasnost za prenamjenu prostora.

Ona je kazala da je Sekretarijat za urbanizam u Opštini Kotor izdao rješenje o prenamjeni prostora iz stambenog u poslovni 6. juna ove godine i da u njemu piše da je rok za žalbu 15 dana. Stanarka tvrdi da je i Uprava za nekretnine, bez pravosnažnog rješenja, izvršila promjenu u posjedovnom listu sa stambenog u poslovni prostor.

Bonus video: