Kovačević: Arbitraža samo ako Kosovo traži

"Dio koji osporava kosovska strana (6000 hektara kod Kule i Čakora) po evidenciji koja datira od prve uspostave katastra vodi se kao vlasništvo Crne Gore"
106 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2014. 18:53h

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević rekao je da je ta institucija obilježila granicu sa Kosovom na osnovu snimanja 2012. i da je za nju ta stvar završena.

Iako je prekjuče najavio da će granica biti predmet međunarodne arbitraže koju će tražiti Crna Gora, Kovačević kaže da takva inicijativa može poteći samo sa Kosova.

"Uprava je uradila demarkaciju granice i obilježili smo je. Na osnovu valjane pravne i tehničke dokumentacije koju posjeduje ovaj organ, ne postoji nijedan pravni i tehnički razlog sporenja. Dio koji osporava kosovska strana (6000 hektara kod Kule i Čakora) po evidenciji koja datira od prve uspostave katastra vodi se kao vlasništvo Crne Gore. Za nas nema spornih djelova, međunarodnu arbitražu može jedino tražiti Kosovo", rekao je Kovačević “Vijestima”.

On je potvrdio da Kosovo želi dvije teritorije, jednu na lokaciji Kula kod Rožaja i drugu ispod planine Čakor u plavskoj Opštini, ali da za to nemaju nikakav osnov, niti su pružili bilo kakav dokumnet.

Kovačević je rekao da se Sporazum o granici, koji je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević nedavno usaglasio sa kosovskim kolegom Bajramom Redžepijem, ne odnosi na razgraničenje, već na prelazak granice, protoka ljudi i roba i drugih poslova koji su u nadležnosti MUP-a.

Konjević je ranije kazao da su Crna Gora i Kosovo usaglasili sporazum o granicama i da je ostalo još da stručne ekipe kroz komisije koje su formirale dvije države završe demarkaciju. Tehnički dio posla, kako je juče objašnjeno "Vijestima", već je uradila Uprava za nekretnine, dok politički dogovor izmađu dvije države treba da bude postignut.

Kovačević je član državne komisije za razgraničenje. “Vijestima” je iz MUP-a potvrđeno da usaglašeni sporazum, koji je Konjević potpisao, nema veze sa razgraničenjem.

Bonus video: