Kovačević: Formiranje regionalne lige u fudbalu spas

Kovačević samtra da ukoliko se nastavi ovakav kontinuitet ne(kvaliteta) klupskog fudbala u Crnoj Gori, ne možemo očekivati lijepe vijesti u godinama koje su pred nama
71 pregleda 15 komentar(a)
Boško Kovačević, Foto: Demokratska Crna Gora
Boško Kovačević, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 01.07.2015. 14:06h

"Kvalitet fudbala u prvoligaškim takmičenjima Crne Gore i država regiona, slike praznih stadiona, klupski neuspjesi na međunarodnoj sceni nameću potrebu da konačno otvorenoovom problemu pogledamo u oči. Posebno na to imamo pravo mi koji smo dobar dio svog života proveli baveći se aktivno sportom, a takvih među Demokratama ima zavidan broj", smatra Boško Kovačević, član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore.

On samtra da ukoliko se nastavi ovakav kontinuitet ne(kvaliteta) klupskog fudbala u Crnoj Gori, ne možemo očekivati lijepe vijesti u godinama koje su pred nama.

"Ako uporedimo kvalitet prvoligaškog i drugoligaškog takmičenja sada i u prvim godinama nakon osamostaljenja možemo primijetiti strmoglavi pad. Umjesto podizanja kvaliteta fudbala, poboljšanja prateće infrastrukture, uslova za bavljenje fudbalom posebno mlađih kategorija, punih stadiona mi imamo slike poluregularnih takmičenja, gotovo praznih stadiona, nerijetko terena na kojima se ne mogu odigrati utakmice, kratko rečeno iz ugla budućnosti, jedno alarmantno stanje", navodi se u saopštenju Kovačevića.

Sportisti okupljeni u Demokratskoj Crnoj Gori smatraju da jedini spas za klupski fudbal kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama okruženja leži u hitnom formiranju regionalne fudbalske lige.

"Zajedničko takmičenje imalo bi brojne pozitivne implikacije. Omogućilo bi nadmetanje najboljih timova zemalja regiona što bi automatski podiglo kvalitet takmičenjja na mnogo veći nivo. Praktično svaka utakmica bi bila magnet za gledaoce, sportskim žargonom rečeno, tradicionalni derbi mečevi izazivali bi veliku pažnju. Imali bi pune stadione, mnogo veće markentiške, a time i finansijske efekte, a ono što je posebno bitno mladi igrači bi imali mogućnost da igraju jako takmičenje i time ne bi imali potrebu u ranoj mladosti odlaziti u inostranstvo. Klubovi bi imali veliki interes jer bi mladi igrači kao izgrađeni odlazili u inostranstvo za mnogo bolje uslove i po klubove, ali i same igrače", navodi se.

Sigurni su da bi jedna ovakva ideja iskreno podržana od strane svih naišla na veliku podršku od strane UEFE.

"Jedini argument protiv ove ideje koji neko može eventualno potegnuti je pitanje bezjednosti na stadionima zbog iskustava iz bliže i dalje prošlosti. Postoji i tu rješenje. Ukoliko je procjena da je to problem zbog nedovoljne snage država u ovom trenutku za odlučan obračun sa huliganima, može rješenje biti da jednu godinu, dvije ili čak i tri godine gostujući navijači nemaju pravo organizovanog prisustva utakmicama. Imali bi i pored toga pune stadione, visok kvalitet, a na državi bi bilo da obezbijedi komfor i bezbjednost za 30-ak gostujućih igrača , članova stručnog štaba i uprave. Mada, čini mi se da se polako sazrijeva na svim nivoima i u tom pogledu. Demokrate daju pravi primjer svima. Pobjede, a ne podjele. Zbog sporta, zbog svih nas", zaključuje se.

Bonus video: