Kovačević: Ne brinu za nas, a projekte kriju

Cilj “Balkan Rivers Toura” je naglasiti štetne uticaje brana na rijeke i skrenuti pažnju na rješenja za Moraču, Skadarsko jezero
64 pregleda 4 komentar(a)
Kajak, Morača, Foto: Balkan rivers tour
Kajak, Morača, Foto: Balkan rivers tour
Ažurirano: 28.04.2017. 19:10h

Nadležne nije briga za potrebe građana i to su još jednom dokazali neodazivanjem na diskusiju o izgradnji hidroelektrana na Morači, ocijenila je Nataša Kovačević ( NVO Green Home).

Na diskusiju o HE, u okviru kampanje Balkan Rivers Tour, koja se ove godine održava drugi put, pozvani su Ministarstva ekonomije i održivog razvoja Elektroprivreda, ali se niko od njihovih predstavnika nije pojavio na raspravi u kojoj je učestvovalo više NVO, mještana, ribolovaca, zaštitara prirode, te strane organizacije, poput WWF.

"Postoji jedna lobistička grupa koja radi na razvoju hidroenergije, kakva god ona bila, i zato su nas doveli u situaciju da danas ne možemo da razgovaramo o održivoj hidroenergiji, već je njen razvoj stihijski", kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, od neuspjelog tendera iz 2011., kada se niko od ponuđača za izgradnju HE na Morači nije pojavio, sva priča na temu se danas vodi iza zatvorenih vrata.

"Niko ne zna kako projekti izgledaju, niti su nam dostupni, jer su zaštićeni klauzulom tajnosti. Ni javnost nije na bilo koji način uključena. Razmišlja li iko u ovoj zemlji da na Skadarskom jezeru ili u kanjonu Morače postoji 600 ribarskih porodica koje zavise od ribarstva", kazala je Kovačević.

U kanjonu Morače je registrovano oko 115 vrsta ptica, od kojih se, prema njenim riječima, 32 nalaze na Aneksu direktive o pticama, čiji je potpisnik i Crna Gora.

Biljni svijet kanjona Morače je, kako je dodala, raznovrsiniji od onog u Nacionalnom parku Lovćen.

Prema riječima aktivistkinje Green Home, u Crnoj Gori je neophodno uvesti različite moratorijume - od hidroenergije do izgradnje. "Imate primjer Porto Skadar Lejka, megastrukture čija je izgradnja planirana na jezeru i koja predviđa pristaništa kapaciteta 280 plovila. Situacija postaje neizdrživa...", navodi Kovačević.

Kampanju Balkan Rivers Tour vodi slovenački olimpijac, kajakaš, biolog Rok Rozman. Njen cilj je očuvanje balkanskih rijeka, a ove godine su, nakon što su lani kajacima obišli 23 rijeke Balkana, u fokusu učesnika rijeke Soča u Sloveniji i Morača u Crnoj Gori.

Kampanja u Crnoj Gori počela je u ponedjeljak, na izvoru rijeke, gdje je počela izgradnja mini hidroelektrane "Ljeviška rijeka-izvor Morače", i traje do 1. maja. Kajakaši iz cijele Evrope će tih dana veslati od izvora Morača preko Skadarskog jezera i rijeke Bojane, do ušća u Jadransko more.

Cilj kampanje je naglasiti štetne uticaje brana na riječne ekosisteme i skrenuti pažnju domaće i međunarodne javnosti na održiva alternativna rješenja za Moraču, Skadarsko jezero i njihove resurse.

Rozman je, nakon što je juče sa drugim učesnicima kampanje doveslao do Sastavaka u Podgorici, kazao da ne poznaje nijednu rijeku u Evropi koja ima potencijal za kajak poput Morače.

"Ovdje ljudi mogu da veslaju pet dana. Ne znam nijednu rijeku u Evropi koja to ima", kazao je on.

Rozman je i ribolovac i kaže da je, kada su kajacima stigli do ušća Zete, tek vidio koliko su i ta i rijeka Morača zapravo bogate: "Pozivam ribolovce da dođu, tu pecaju i pomognu lokalno stanovništvo".

Rozman navodi da neki u rijekama slobodnog toka, kakva je Morača, vide samo energetski potencijal i veliku priliku za profitabilan posao.

Bonus video: