Kovačević: Promjena naziva RTCG bi bila protivustavna i diskriminatorska

RTCG, smatra portparol Nove srpske demokratije, neće više da ima sličnosti sa RTS, već hoće ime koje više liči na HRT, a ta je simbolika, kako ocjenjuje, prilično jasna
2809 pregleda 8 komentar(a)
Kovačević, Foto: Boris Pejović
Kovačević, Foto: Boris Pejović

Promjena naziva Radio televizije Crne Gore (RTCG) u Crnogorska Radio televizija bila bi protivustavna i diskriminatorska jer u Crnoj Gori, ustavno građanskoj državi, Javnom servisu se daje i predznak jedne nacionalne grupacije, kazao je Marko Kovačević, portparol Nove srpske demokratije.

Generalni direktor Javnog servisa, Božidar Šundić, inicirao je promjenu zvaničnog naziva iz RTCG u Crnogorska Radio televizija.

"I pored toga što se može tumačiti da bi novi naziv bio korišćen u kontekstu pripadnosti televizije državi, on opet ne govori o tome sasvim jasno kao sadašnji, i favorizuje samo jedan narod u Crnoj Gori. Evidentno je da se renegati sa prostora Crne Gore ugledaju na primjer Hrvatske i idejna rešenja koja su tamo sprovedena nakon pogroma i svih zločina koji su izvršeni nad Srbima. Stoga se, sam po sebi, nameće zaključak o tome koji su razlozi pokretanja promjene imena, kada i ovaj sadašnji naziv jasno ukazuje da je u pitanju Radio televizija Crne Gore", kazao je Kovačević.

RTCG, smatra on, neće više da ima sličnosti sa RTS (Radio-televizija Srbije), već hoće ime CRT da više liči na HRT (Hrvatska radio televizija), a ta je simbolika, kako ocjenjuje Kovačević, prilično jasna.

"Da Javni servis pruža jednake mogućnosti za medijsku prezentaciju svim građanima i da ne diskriminiše srpski narod koji živi u Crnoj Gori, njegove predstavnike iz političkog, kulturnog i društvenog života, da ne stavlja u neravnopravan položaj Srpsku pravoslavnu crkvu, pod čijim je vjerskim okriljem apsolutna većina građana, možda bi i mogli da povjerujemo da ova inicijativa ne ide iz nekih loših, diskriminatorskih i asimilatorskih namjera. Ovako, uzimajući u obzir zarobljenost javnog servisa od strane režima, i njihovo dosadašnje učešće u diskriminaciji srpskog naroda i pokušaju njegove asimilacije, možemo samo da zaključimo da je ovo nastavak sprovođenja politike koja želi da izbriše Srbe sa ovog prostora. Po stanju kakvo sada vlada u Javnom servisu, najbolje bi bilo da kao ime uzmu dio prezimena svog generalnog direktora", zaključuje portparol Nove srpske demokratije.

Bonus video: