Koverte tanje za 10 odsto zbog novog zakona

Urednik Milivoje Irić smanjenje nazvao sramnim
0 komentar(a)
Milivoje Irić, Foto: Goran Malidžan
Milivoje Irić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.07.2016. 18:12h

Junska zarada u Radio-televiziji Pljevlja umanjena je za 10 odsto, što je izazvalo nezadovoljstvo među zaposlenima.

Smanjenje je posljedica primjene novog Zakona o zaradama u javnom sektoru, odnosno manjih koeficijenata.

Prosječna zarada u RTV Pljevlja i prije smanjenja je bila najniža od svih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština Pljevlja.

Za razliku od RTV Pljevlja, u lokalnoj upravi i drugim opštinskim preduzećima i ustanovama primjena novog Zakona nije uzrokovala smanjenje zarada, jer su u međuvremenu korigovani koeficijenti.

Za novinara-urednika Milivoja Irića smanjenje zarada je sramota za opštinsku administraciju.

On je kazao da će predložiti kolegama “da nađu načina da odgovore na ovo nepristojno ponašanje pojedinih činovnika iz lokalne uprave“.

“Ni krivi ni dužni ispaštamo zbog nečijeg nemara, nerada ili neznanja. Neću da vjerujem da je u pitanju politički pritisak. Toga ima kada su u pitanju mediji. Neću da vjerujem zato što pretpostavljam da i ova administracija zna da mi

2010. nismo deset mjeseci primali platu. Iako je to tada bio politički pritisak, nije dao rezultata. Neću ni da vjerujem da je neznanje jer će imati priliku da isprave svoju grešku. Govorim to mirne savjesti, jer mi nismo ničiji servis sem građana Opštine Pljevlja. Dio opozicionih političara nas doživljava kao servis vlasti. Moralno udobna pozicija da vas opozicija kritikuje da ste servis vlasti, a da vam ta ista vlast smanjuje plate i da vas tretira ispod svakog nivoa“, rekao je Irić koji je član Glavnog odbora Sindikata medija Crne Gore.

On tvrdi da njegova zarada, sa 19 godina radnog staža, iznosi 380 eura i da je za 100 eura ispod opštinskog prosjeka, iako ima vioku stručnu spremu.

Zaposlenima u RTV Pljevlja isplaćena je majska zarada.

Bonus video: