Koze se isplate - ko hoće da radi

Rad i kvalitet se isplate, jer kvalitetna roba brzo nađe kupca. Ima posla, ima rada, ali dobro je, kaže Slađana Butorović
266 pregleda 14 komentar(a)
Slađana Butorović, Foto: Svetlana Mandić
Slađana Butorović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.01.2017. 20:41h

Prije tri godine porodica Butorović iz sela Štedim, nadomak Nikšića, riješila je da se oproba u za njih potpuno nepoznatom poslu - kozarstvu.

Uvezli su tridesetak koza i krenuli sa poslom, a danas kažu da je to dobar posao za one koji hoće da rade.

“Ljudi su nas pitali zašto baš koze . Prije svega zbog zdrave ishrane, a onda i zbog činjenice da kada smo počinjali sa poslom nije bilo mnogo farmi koza. U početku je bilo teško. Mi, početnici u poslu, spremni da učimo i radimo, ali trebalo se probiti na tržištu, a to nije bilo lako“, priča za „Vijesti“ Slađana Butorović, glavni „krivac“ što je, kako tvrdi, sir na njihovoj farmi napravljen po tradicionalnoj recepturi, bez ikakvih dodataka i isključivo od kozjeg mlijeka.

Farma se polako širila, rastao je i broj koza, ali i proizvoda.

Danas Butorovići imaju 200 malih i velikih koza, malu mljekaru, tri vrste sira - mladi, tvrdi polumasni i sir u maslinom ulju, kao i vareniku i surutku.

Poslom, kažu, rukovodi glava porodice - Petko, ali brigu o stadu vode svi.

“Svi radimo - suprug, dvojica sinova i ja. Imamo i dva radnika - jednog čobanina i ženu koja je zadužena za mužu. Sada je sve mnogo drugačije. Lakše se diše jer proizvod je, na našu sreću, našao put do potrošača”, kazala je Slađana.

Njihov najpoznatiji, ali i najskuplji proizvod, je sir iz maslinovog ulja.

Iako su se u početku plašili da li će pomenuti sir, zbog slabije platežne moći ljudi, naći kupce, tvrde da jednako dobro prolazi i u Nikšiću i na primorju.

“Ipak se rad i kvalitet isplate, jer kvalitetna roba brzo nađe kupca. Ima posla, ima rada, ali dobro je. Čim ide prodaja i čim se to realizuje onda se nađe nešto i za nas. Ko hoće i ako hoće da radi ovo je dobar posao”, poručila je Slađana.

Kaže da ove godine očekuju veće količine mlijeka, a samim tim i povećanje proizvodnje, ali i nove proizvode, između ostalih i jogurt od kozjeg mlijeka.

Bonus video: