Krapović blokira projekat "Porto Budva": Gradnja upitna bilo i korupcije

“U pitanju je koruptivni aranžman. Lazović je lično učestvovao u kreiranju planskog dokumenta, paralelno u kupovini zemlje. Zemlja nije plaćena u novcu nego u nekakvim prebijanjima dugova, što je bila karakteristika te vlasti"
411 pregleda 64 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.02.2017. 20:59h

Opština Budva preispitaće prodaju opštinske zemlje nekadašnjem lideru DPS-a i šefu lokalnog parlamenta Boru Lazoviću, što bi moglo da dovede do neizdavanja građevinske dozvole za gradnju druge faze luksuznog kompleksa “Porto Budva”.

Gradonačelnik Dragan Krapović kaže da je riječ o koruptivnom poslu i da kosovskom biznismenu Naseru Ramaju neće izdati dozvolu za drugu fazu, dok se ne utvrdi da je Lazović platio Opštini više od 2,7 miliona za zemljište. On je istakao da je Ramaj dobio dozvolu za prvu fazu, a da je za drugu zaustavljena na osnovu nalaza urbanističkog inspektora. Tvrdi da će Opština istrajati u namjeri da sve izvede na čistac i da će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih, čak i odbornika.

“U pitanju je koruptivni aranžman. Lazović je lično učestvovao u kreiranju planskog dokumenta, paralelno u kupovini zemlje. Zemlja nije plaćena u novcu nego u nekakvim prebijanjima dugova, što je bila karakteristika te vlasti. Opština će pokrenuti odgovarajuće procese, tražiće da se sav proces zaustavi dok se sve ne razriješi... Moraće svi da shvate da je neophodno da se dođe do pravnog epiloga i adekvatnih kazni...”.

Iz građevinske kompanija “Alart centar“, biznisemana Nasera Ramaja i Alena Sijarića, saopštili su da nemaju nikakve veze sa korupcijom i da su “savjesni kupci” zemljišta. Navode da su “Alart centar”, kompaniju na koju se vodio zemljišni kompleks u srcu Budve, kupili prije godinu i to od ruskog biznismena Leonida Lejšnera. Tvrde da tada nije bilo nikakvih opterećenja na zemljište, ni tužbi. Ističu da se radovi odvijaju po planu i da su uvjereni da će im Opština izdati građevinsku dozvolu za drugu i treću fazu, jer je upravo Krapovićeva administracija “potpisla sve saglasnosti i projektnu dokumentaciju”.

“Nikakve veze sa korupcijom naša kompanija nema. Saglasni smo da se ispita kompletna papirologija, a ako je neko kriv - neka za to odgovara. Mi smo u cijeli projekat ušli kao savjesni kupci... Do sada investirali više od sedam miliona eura. Intenzivno gradimo... Opština nam je izdala faznu građevinsku dozvolu, za prvu fazu, što znači da se saglasila za cjelokupni projekat koji je ovjeren od opštinske administracije”.

Ističu da je Sekretarijat za urbanizam odbio kao neosnovan predlog urbanističkog inspektora o poništenju građevinske dozvole.

“Opštinska služba za naplatu komunalije treba da uradi obračun, kako bi postupak izdavanje građevinske dozvole bio nastavljen. Opština će, prema našim proračunima, od komunalija zaraditi oko četiri miliona eura, koje smo spremni da platimo”.

Boro Lazović i njegov brat Jovo su još prije tri decenije od staromještanske porodice kupili oko 3.000 kvadrata. Početkom 2010. podnijeli su zahtjev za dokompletiranje parcele, a lokalni parlament dao je saglasnost da se Lazovićima proda oko 3.163 kvadrata opštinske zemlje za 2.780.080 eura. Opština, na čijem je čelu tada bio Rajko Kuljača, 12. maja 2010. zaključuje ugovor o prenosu prava svojine i garantuje da na predmetnim nepokretnostima nema tereta i ograničenja. Lazovići su bili u obavezi da u roku od 15 dana uplate cijeli iznos, ali to nijesu učinili, nego je zaključen aneks ugovora po kojem je Opština prihvatila bankarsku garanciju koju su dostavili Lazovići. Nakon što su preknjižili zemlju, Lazovići uspijevaju da pronađu partnera, firmu “Alart centar” koja je tada bila u vlasništvu Lejšnera. Rus je platio 1,5 miliona eura avansa Opštini za komunalije, a Ministarstvo održivog razvoja izdaje građevinsku dozvolu za “Porto Budva”. Dozvolu zatim obara porodica Slovinić, čija se imovina graniči sa Lazovićima.

Projekat tapka u mjestu do avgusta 2015. kada “Alart centar” kupuju Ramaj i Sijarić.

Dobijaju saglasnost od Slovinića, a Opština im izdaje faznu dozvolu za “Porto Budva“...

Ramaj će tražiti nadoknadu štete ako bude kasnio sa izgradnjom

Iz kompanije Ramaja i Sijarića ističu da će tražiti nadoknadu štete ako Opština blokira izgradnju.

“Pošto smo svaki naš građevnski projekat u Budvi odradili u skladu sa zakonom i Opštini i državi izmirili sve obaveze, čudi nas bilo kakva sumnja. Zato ovakve izjave štete našoj firmi. Prije nego što smo ušli u posao, Ekonomski fakultet iz Podgorice uradio je studiju opravdanosti projekta. Za svako prekoračenje rokova, izazvano blokadom radova, tražićemo da nam se šteta nadoknadi“.

Ističu da su već prodali gotovo 100 stanova i da kupci “očekuju da ispoštujemo sve rokove“.

Poslovno-stambeni kompleks “Porto Budva” se uveliko reklamira na sajtovima za nekretnine.

Oglašena je prodaja poslovnih prostora površine od 20 do 150 kvadrata po promotivnim cijenama. Predviđena je izgradnja podzemne garaže, tržnog centra na oko 8.000 kvadrata u prizemlju i na međuspratu, dok će na prestalih devet etaža biti stanovi i apartmani za prodaju.

Bonus video: