Krapović: Predloženi zakon sahraniće održivi razvoj i turizam u Crnoj Gori

"Već dugo vremena vodimo borbu da se prostorni resursi koji pripadaju svim građanima Crne Gore stave u funkciju opšteg interesa i da ih, kada ih već moramo trošiti, trošimo strateški planirano, oprezno i što je najbitnije transparentno", rekao je Krapović
256 pregleda 16 komentar(a)
Protest, Budva, Foto: Vuk Lajović
Protest, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.09.2017. 19:18h

Predloženi zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata sahraniće održivi razvoj i turizam u Crnoj Gori, poručio je sa večerašnjeg velikog protestnog skupa u "Akademiji znanja" u Budvi, gradonačenik Budve Dragan Krapović.

Predstavnici svih političkih partija u vladajućoj koliciji u Budvi (Demokratska Crna Gora, Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Demos, Građanski pokret URA, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija), pozvali su da se zakon povuče iz procedure, smatrajući da se njime omogućava tajkunima da rasprodaju i ono malo vrijednih lokaliteta koji su ostali, te pozvali predstavnike manjiinskih naroda u republičkom parlamentu da ne izdaju Crnu Goru, te ne glasaju za predloženi zakon.

"Predlogom zakona se želi finalno poharati naša Budva, ali i čitava Crna Gora. Već dugo vremena vodimo borbu da se prostorni resursi koji pripadaju svim građanima Crne Gore stave u funkciju opšteg interesa i da ih, kada ih već moramo trošiti, trošimo strateški planirano, oprezno i što je najbitnije transparentno. U toj borbi izvojevali smo važne pobjede, pobjede koje su omogućile da se građani Budve danas pitaju sta će biti sa Miločerskim parkom, na primjer. Sada se sve to želi poništiti. Kada još tih nekoliko vrijednih lokacija budu u rukama njihovih tajkuna, investitora sa Kajmanskih ili Maršalskih ostrva, šta mi mislimo i želimo neće biti važno. Neće biti važno ni ko je na vlasti i sa kojim programom. Obzirom da posljednjih dana Vlada Crne Gore kroz istupe ministra Pavla Radulovića spočitava lokalnim samoupravama, između ostalih i nama u Budvi, da nisu sposobne da planiraju prostor, da donesu prostorno-urbanističke planove, da ima mnogo korupcije, kažu da se ingerencije opština ne ukidaju, da nijesmo dobro razumjeli predlog zakona, da je ovo politička priča itd itd. Želim odavde da im poručim,da nakon haosa i krađe koji je ostavio DPS i predhodna Vlada u Budvi mi sada krećemo u obnovu našeg grada i nećemo dozvoliti da nam DPS Vlada kontinuiteta oduzme pravo i šansu da učestvujemo planiranju svoje budućnosti", kazao je Krapović.

On je poručio da što se tiče korupcije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) i prethodnik ministra Radulovića su sinonimi za korupciju u Crnoj Gori.

"Ovaj zakon krši sve moguće međunarodne i domicilne propise. Ovaj zakon predviđa eksproprijaciju u korist privatnog interesa, čak i po službenoj dužnosti. Ovaj zakon ukida upravni postupak, kao jedini garant da svako ko ima legitiman i na zakonu osnovan interes ima pravo učešća u postupku. Pored rečenog ovaj zakon, kao nekvalitetan dokument ako bude usvojen, donijeće potpunu konfuziju i haos u oblast planiranja prostora, ali i u oblast građenja objekata. Moje je mišljenje da je ovaj zakon skrojen sa samo jednim ciljem, a to je finalna pohara. Pohara i predaja unaprijed poznatim investitorima Buljarice, Dubovice, Jaza, Školja, Luke Budva i svega što nam je ostalo nakon prvog kruga pohare. Za koji dan ćemo objaviti šta se nalazi i predviđa PPNOB, gdje su gospoda planirali stanovanje i naselja na pjeni od mora, suprotno svim konvencijama koje smo ratifikovali, kao i tendencijama u savremenom svijetu. Gospodo koja sjedite u Vladi, poslušajte apel većine, svi, apsolutno svi su protiv ovakvog Predloga zakona, povucite zakon iz procedure. Takođe, želim da se obratim svim poslanicima u Skupštini Crne Gore, pogotovo onima u manjinskim partijama, ne dozvolite usvajanje tajkunskog zakona. Ne dozvolite da se lokalne samouprave ugase, ne dozvolite da se sve odlučuje na jednom mjestu, ne dozvolite da se pogaze osnovna prava i slobode, ne dozvolite sebi da učestvujete u finalnoj pohari Crne Gore. Na izlazu smo iz tranzicije, malo nam je resursa ostalo, to što je ostalo garantuje budućnost našoj djeci i svak onaj ko im tu budućnost oduzme najveći je izdajnik i protivnik Crne Gore. Otpor svi!", poručio je Krapović.

Kordić: DPS u bescijenje želi da proda najatraktivnije lokalitete

Predstavnik DF, vd direktora budvanske Agencije za planiranje prostora Nenad Kordić ocijenio je da ovaj zakon treba posmatrati kao namjeru DPS vlasti da neometano proda u bescijenje najtraktivnije lokalitete naše države - Kraljičinu plažu, Miločerski park, Jaz, Buljaricu, lokacije u Bokokotorskom zalivu.

"Odlučni smo da se suprotstavimo donošenju ovoga zakona. Nakon farsične javne rasprave, sada se na besprizoran način zakon treba da usvoji poslušna skupštinska većina i bez dublje analize stručne javnosti preostali atraktivni prostor u Crnoj Gori, servira se na tacnu "strateškim investitorima", kazao je Kordić i naveo da Vlada snosi punu odgovornost zbog haotičnog stanja u prostoru u oblasti planiranja.

Đurašković: Bićemo robovi na svojoj zemlji

Predsjedinca budvanskog Demosa, Lucija Đurašković naglasila je da "ukoliko se usvoji ovaj navoplasirani, podmuklo smišljeni zakon istovremeno na račun opština rastu izuzetne manipulativne sposobnosti za korupciju, dalje punjenje džepova moćnicima, kao i nastavak rasprodaje najvrijednijih reusrsa".

"Nesmenjivošću DPS režima ponovo se daje prilika za legalizaciju krađe najvrijednijih resursa, otuđivanje i rasprodaju ostataka države. Oduzeli su nam Sveti Stefan, uništiće nam Miločer, već uzimaju najljepše plaže, ostrva, oduzeće nam luke, aerodrom, solanu, Valdanos i Buljaricu na jedndoj strani, Boku na drugoj. Bićemo robovi na svojoj zemlji. Zato svim sredstvima ne smijemo dozvoliti ponovno nametanje centralizacije i svođenje opština na mjesne zajednice. Ne smijemo dozvoliti da se ne čuje glas naroda i stručne javnosti. Moramo reći stop otimačini", kazala je Đurašković

Jelušić: Predstavnici manjinskih naroda da ne budu neprijatelji Crne Gore

Predsjednica budvanskog Građanskog pokreta URA Božena Jelušić ocijenila je da nikada u istoriji ove zemlje jedan zakon nije donošen na bahatiji način.

"Znamo jedino da ga "nije pisao Šekspir" i da je "nevažno kako se zove, može Mitar ili samo M" i nikada nijedan ministar nije zasuo građane i stručnu javnost većim uvredama. A da ne bih slučajno upala u politikanstvo, kako ministar spočitava onima koji kritikuju Zakon, provela sam cijelo jutro nad Nacrtom i Predlogom, sa arhitektama stručnjacima, koji su mi precizno objašnjavali šta je nakon odglumljene javne rasprave promijenjeno. Od stotinu navodno usvojenih primjedbi, najveći dio otpada na korekcije, definisanja ili zamjene termina, pa tako na petnaestak mjesta. Kao mačka oko vruće kaše, nepoznati sastavljač(i) nisu ni takli u suštinski problem - potpunu centralizaciju sistema. Sada MORT donosi odluku u planu, radi plan, imenuje revidente, sprovodi plan, i nikome ne odgovara. Zato se ovim Zakonom u cjelini pokopava nada da se prostor Crne Gore može bolje planirati i valorizovati i sačuvati i za buduće generacije", navela je Jelušić.

Prema njenim riječima proces izrade i izmjena nije bio transparentan, a u isto vrijeme je opštinama dostavljeno preko 50 podzakonskih akata.

"Ako se zna da poneki ima i do 60-ak stranica, to dovoljno svjedoči o kvalitetu Zakona, njegovoj konfuznosti i suštinskoj opasnosti po prostor Crne Gore. Mnoštvo "rupa" u Zakonu je spremno za "kreativno popunjavanje", naravno i ono iz jednog i jedinstvenog centra moći. Obeshrabreni su kritičari. Na primjer ukoliko neka institucija kritikuje plan, sama treba da ga nacrta za 60 dana, pa nek izvole da kritikuju. Ta mogućnost, međutim, nije data opštinama. Nemoguće je u kratkom roku pobrojati primjere kojima se onemogućava decentralizacija i pravo građana na lokalnu samoupravu. Sasvim je izvjesno da ovakav Zakon ne može opstati ni pred jednom kredibilnom institucijom, počev od Ustavnog suda. Zato on ima svoj prelazni period od 12 mjeseci. U tom periodu moraju da se donesu propisi, a do tada će se primjenjivati postojeći. Haos u planiranju prostora će tako biti potpun", naglasila je Jelušić.

Dodala je da tu, na sreću "strateških investitora", stupa na scenu već postojeći institut "stečenog prava".

"To znači da ako je neka lokacija imala neki plan korišćenja, bilo kada, on se može smatrati kao obavezan. Tako će sve dozvole koje se daju na osnovu ovog nakaradnog Zakona ostati i niko ih ne može ukinuti. Prelazni rok je sasvim dovoljno vrijeme za preuzimanje preostalog atraktivnog prostora - bilo na obali ili u nacionalnim parkovima. Ipak, većina u Skupštini je tijesna, jer je Glavni odbor Liberalne partije zatražio od svog predstavnika da ne glasa za ovaj Zakon. Pozivamo sada i predstavnike manjinskih naroda da ne budu neprijatelji Crne Gore, već da je svi zajedno sačuvamo za nas i za našu djecu", rekla je Jelušić.

Rađenović: Lopovi, banditi da za svagda siđu sa političke scene Crne Gore

Potpredsjednik budvanskog SNP Krsto Rađenović kazao je da je DPS na čelu sa Milom Đukanovićem poharala Budvu.

"Pokrali su nam zemlju, sada oće i urbanističke planove. Pozivam vas sve da nam se pridružite na velikom protestu koji mi građani Svetog Stefana, organizujemo u Miločerskom parku, da se suprotstavimo lopovima, banditima i prevarantima Crne Gore i da jednom za svagda siđu sa političke scene Crne Gore", poručio je Rađenović.

Radović: Sveto nije šef OKG, već nego drugi

Predstavnik budvanskih Demokrata Krsto-Kiko Radović kazao je da je ovaj zakon čist dokaz "da Sveto Marović nije šef organizovane kriminalne grupe, već da su šefovi negdje drugo.

On je zapitao kome odgovora da isključi lokalno stanovništvo i lokalnu upravu u pitanjima kao što je Buljarica, Kraljičina plaža, Jaz, Miločer...

"Odgovara istim onim ljudima koji su slali naše rođake, kumove i očeve na Konavle. Odgovara onima koji su kao posao stoljeća dali upravljanje Miločerom i Svetim Stefanom Jezidmiru Vasiljeviću zvanom Gazda Jezda. Odgovara onim švercerima kojekakvih artikala, koji su 90-ih briljirali, koji su u tranzicionom periodu kroz namještene privatizacije postali vlasnici narodnih hotela i ugledni biznismeni. E to su ljudi kojima odgovara centralizacija i ovakav centralistički zakon, koji su dali na sprovođenje aktulenom ministru čija je jedina kvalifikacija to što je bio ađutant Miomira Mugoše", ocijenio je Radović.

Protestu su prisustvovali i predsjednik GP URA Dritan Abazović i potpredsjednik GP URA Neđeljko Rudović.

Predsjednici tri primorske opštine (Budve, Kotora i Herceg Novog), pozvali su 21. septembra poslanike Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i albanskih partija da ne prisustvuju sjednici Skupštine na kojoj će se glasati o predlogu Zakona o planiranju prostora i izgradnji.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je sinoć kazao da Predlog zakona o planiranju prostora i uređenju objekata pokušava da se politizuje, kai i da opštine ne gube prihode i da im se ne oduzimaju ingerencije.

Bonus video: