Kreče neprimjerene grafite u Podgorici

Na području Glavnog grada ima veliki broj grafita neprimjerenog sadržaja, gdje se vrijeđa na političkoj ili nekoj drugoj osnovi
214 pregleda 5 komentar(a)
grrafit, Podgorica, Foto: PG Biro
grrafit, Podgorica, Foto: PG Biro
Ažurirano: 21.09.2018. 06:25h

U Podgorici je počela akcija uklanjanja grafita neprimjerenog sadržaja.

Iz Glavnog grada su saopštili da akciju organizuju u saradnji sa Agencijom za stanovanje.

“Radovi će se realizovati u centru grada, u Ulici 13. jula, Svetozara Markovića, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, Ivana Crnojevića i drugim lokacijama”, najavljeno je iz Glavnog grada.

“Vijestima” je iz Agencije za stanovanje saopšteno da grafiti koji imaju neku umjetničku vrijednost neće se uklanjati, kao ni murali, ali nijesu pojasnili ko određuje i po kojim kriterijumima koji su grafiti za uklanjanje.

“Prvenstveno se vrši uklanjanje grafita-švrljotina koji vrijeđaju nekog bilo na ličnoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi i kao takvi ruže izgled nekog dijela grada”, navode iz Glavnog grada.

Na području Glavnog grada ima veliki broj grafita neprimjerenog sadržaja, gdje se vrijeđa na političkoj ili nekoj drugoj osnovi.

Međutim, posljednjih godina na zgradama je oslikano i dosta murala.

Grafiterska grupa OSP (“Ozbiljno smo pukli”) oslikala je portret Petra II Petrovića Njegoša na zidu fiskulturne sale Elektrotehničke škole, kako bi obilježili 200 godina od njegovog rođenja.

Oni su na školi naslikali i portrete Nikole Tesle i Ljuba Ćupića,a Če Gevaru na zidu zgrade u Moskovskoj ulici.

Crtači grupe K-13 su takođe crtali na brojnim lo kacijama u gradu, pored tih.

U Podgorici je posljednjih godina nacrtani su brojni grafiti navijačke grupe “Varvari” u mnogim dijelovima grada, povodom ulaska košarkaškog kluba “Budućnost”, navijači su posvetili mural Nikoli Ivanoviću, plejmejkeru plavih, na Draču mural u čast Dejana Savićevića i Željka Gašića. B. Ž.

Bonus video: