Krenuo ljetnji karavan terenaca

Organizatori manifestacije, koji su tokom 20 godina postojanja organizovali 35 relija (ljetnjih, jesenjih i zimskih), ovoga puta odlučili su da povežu golijsko–pivsko–drobnjački kraj
1389 pregleda 1 komentar(a)
Učesnici Montenegro trophy karavana, Foto: Svetlana Mandić
Učesnici Montenegro trophy karavana, Foto: Svetlana Mandić

Ljetnji karavan terenaca, u organizaciji Montenegro trophy, po 20. put je krenuo iz Nikšića a učesnici, njih skoro 90, imaće priliku da tokom tri dana pređu stazu dugu skoro 350 kilometara, od čega je blizu 250 kilometara makadama.

Miro Praščević iz Danilovgrada, iako je prešao sedmu deceniju, prije dvije godine preživio čak dvije kliničke smrti, ne odustaje od džip relija.

"Od 2006. učestvujem na nikšićomi džip reliju i to neprekidno do pretprošle godine, i ljeti i zimi. Imao sam dva srčana udara, dvije kliničke smrti i devet dana sam bio na aparatima. Došao sam da makar još jednom prođem kroz Crnu Goru", kazao je Praščević i priznao da netaknuta priroda Crne Gore i makadamske staze bolje prijaju od klinike u Lajpcigu.

Do sada je učestvovao na preko 30 džip relija, kako po Crnoj Gori, tako i po Abaniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“Treba vidjeti ljepotu Durmitora, Ali pašine izvore, okolinu Pljevalja, Pošćenje… Učestvovao sam na 17-18 nikšićkih džip relija i posebno pamtim onaj jubilarni, deseti kao i onaj od 2014.godine kada sam dobio pehar za promociju Montenegro trophy relija i Crne Gore”, kazao je Praščević.

Nikšićanin Filip Milić samo što je postao punoljetan pridružio se džipadžijama i ove godine i on slavi mali jubilej – peto učešće u karavanu terenaca.

“Moj stric je učestvovao u džip relijima, volim off road vožnju, volim druženje, i sve su to razlozi zbog čega učestvujem u džip reliju. Tu je i upoznavanje ljepota Crne Gore koje su dostupne samo ako ih obiđete terencem a ja sam zahvaljujući reliju upoznao dosta toga. Posebno mi je drago što sam upoznao Hajlu i dio rožajske opštine koji su na mene ostavili takav utisak da bih ponovo želio da tuda prođem”, kazao je dvadesetdvogodišnji Filip sa kojim redovno ide i dvije godine mlađi brat Đorđe.

Podgorički “Off road bear team”, koji broji desetak članova na džip reli, kako reče Miško Vukašinović, idu zbog prirode, divljine, druženja, dobre vožnje i piva. Vukašinoviću je učešće na nikšićkom džip reliju premijerno, mada je do sada bio učesnik mnogih reli karavana.

“Zahvaljujući ovakvim manifestacijama dosta smo upoznali Crnu Goru. Svi tereni su super, samo da nije asfalt”, poručio je Vukašinović.

Manifestaciju je otvorio državni sekretar u Ministarstu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović. Prema njegovim riječima džip reli je jedinstvena prilika za promociju turističkih potencijala i u zemljama Evropske unije takve manifestacije predstavljaju "izuzetno ozbiljan turistički biznis".

"Ovo je za vas nekoliko dana u kojima uživate, u kojima iskazujete entuzijazam, družite se sa prijateljima, prolazite kroz jedinstvene i prelijepe predjele na koje smo svi ponosni. Sa druge strane, ovo u čemu vi učestvujete danas jeste jedan turistički proizvod za koji mi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma vjerujemo da apsolutno nije dovoljno iskorišćen“, poručio je Davidović.

Učesnicima džip relija srećan put je poželjela i potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, u želji da lijepi utisci i druženja budu neraskidive veze kako za prijateljstva i nove susrete, tako i za nove ideje i biznise.

Organizatori manifestacije, koji su tokom 20 godina postojanja organizovali 35 relija (ljetnjih, jesenjih i zimskih), ovoga puta odlučili su da povežu golijsko–pivsko–drobnjački kraj, a džipadčije će imati priliku i da po prvi put tokom “Montenegro džip trophy” noće u Plužinama i Šavniku, kao i da ispit spretnosti (poligonsku vožnju) “polažu” u gradu odakle je sve i krenulo, u Nikšiću.

Prvog dana džipadžije će proći Dugu, Goliju, preći u Pivu, obići teren do granice sa Bosnom i Hercegovinom i prenoćiti u Plužine. Sjutradan će Pivskom planinom stići u Durmitor, a zatim se preko Ivice spustiti u Šavnik gdje će prenoćiti. Treći dan je rezervisan za poligonsku vožnju.

Bonus video: