Kritičari na meti poslušnika

Kusovac, Radončić, Šuković i Nikolaidis napadali osnivače "Vijesti" i "Monitora", podržana teza Đukanovića o fabrikovanoj duvanskoj aferi
195 pregleda 45 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Savo Prelević
Srđan Kusovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2013. 00:00h

Konferencija o medijima na Zapadnom Balkanu „Riječ, slika i neprijatelj”, koju je organizovao Vladimir Beba Popović kako bi crnogorski “ugledni novinari i medijski stručnjaci” potvrdili tezu premijera Mila Đukanovića o “proizvodnji afera i medijskom spinovanju zarad političkih ciljeva” okončana je sinoć izložbom naslovnica po izboru organizatora, čiji su glavni posjetioci bili Đukanović i potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović.

Po povratku sa predizbornih tribina u Petnjici i Mojkovcu Đukanović i Marović su došli u Umjetnički paviljon u Podgorici na otvaranje “izložbe”, gdje su se zadržali 20-tak minuta. Prije toga su panelisti konferencije iz Crne Gore preksinoć i juče svoja izlaganja posvetili napadima na račun “Vijesti” i “Monitora” i njihovih osnivača, kao i tezama o fabrikovanju “duvanske afere”. To je bila tema izlaganja direktora medijske arhive EBART Vladimira Ćurguša Kazimira.

“Vijesti” su takođe juče optužene da pritiskaju sudije i tužioce, koji zbog toga ne smiju da procesuiraju pojedine predmete. To je bila teza šefa Vladinog Biroa za odnose s javnošću Srđana Kusovca, koji je predstavljen kao novinar.

“S vremena na vrijeme se u tabloidima pojavi članak u kojem se VDT naziva državnom sluškinjom. Napadaju se sudije, objavljuju se laži i dezinformacije dok se demanti ne objavljuju. To je razlog da se ne pokrene nekoliko ključnih slučajeva jer se sudije boje da ne osvanu na naslovnicama 'Vijesti' i 'Dana'”, rekao je Kusovac, kojeg je ljetos, dok je bio glavni urednik “Pobjede”, na konferenciji u Briselu uhvatio u laži evropski komesar za proširenje Štefan File i to dokumentovao pred nekoliko stotina učesnika konferencije. Poslije te blamaže Kusovac je napustio novinarstvo i prešao u Đukanovićev kabinet.

Studentkinja Jelena Đurković, koja je bila na otvaranju konferencije u ponedjeljak veče na Ekonomskom fakultetu, napisala je na Fejsbuku da je očekivala susret novinara regiona, ali da se on pretvorio u promociju knjige Šekija Radončića, kada su on, Darko Šuković i Andrej Nikolaidis nebiranim riječima govorili o osnivačima i urednicima “Vijesti” i “Monitora”.

„Bilo je teško slušati, toliko ružnih riječi... Nakon svih tih bljuvotina javila se novinarka iz Sarajeva i pitala zašto druga strana nije tu, jer je red da neupućeni čuju obje strane, na šta je Šeki pukao i skoro vikao na nju da prvo pročita knjigu”, komentarisala je ona.

Prema informacijama „Vijesti“, novinarka iz Sarajeva je Nidžara Ahmetašević, a njeno prisustvo na konferenciji finansirala je Ambasada Austrije u Podgorici.

Na konferenciju su juče došli i portparol DPS-a Časlav Vešović, direktor Agencije ze elektronske komunikacije Abaz Beli Džafić, zastupnik države pred Sudom u Strazburu Zoran Pažin, nekoliko manje poznatih predstavnika provladinih medija... Na njenom otvaranju bili su biznismen Zoran Ćoćo Bećirović, podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša, ministri Branislav Mićunović i Suad Numanović čiji resori odbijaju da kažu koliko novca iz državnog budžeta su uplatili organizatorima.

Vlast želi da kontroliše medije

Svaka vlast pokušava da drži medije pod kontrolom, a njihovi urednici i novinari moraju da nauče da se izbore sa tim pritiskom, ocijenila je urednica Insajdera B92 Brankica Stanković.

Ona je na konferenciji rekla da mediji imaju ogromnu moć ali i još veću odgovornost.

“Svaka vlast pokušava da drži medije pod kontrolom, i tu je glavni problem u urednicima i novinarima koji ne umiju da se izbore sa tim pritiskom”, kazala je Stanković, prenijela je agencija MINA.

Ekonomski fakultet dao salu jer iza skupa stoji Vlada

Ekonomski fakultet u Podgorici, na kome je otvorena Konferencija o medijima na Zapadnom Balkanu, besplatno je ustupio svoj Amfiteatar organizatorima, odnosno Vladimiru Bebi Popoviću, nakon što je obaviješten da Vlada podržava taj događaj. To, kako je zvanično rečeno “Vijestima”, nije prvi put da se prostorije fakulteta koriste bez ikakve naknade za skup iza koga stoji Vlada.

Vladin Biro za odnose sa javnošću, ministarstva kulture i ljudskih prava juče su ignorisali pitanja o incidentu na otvaranju konferencije kada je pripadnik obezbjeđenja preksinoć zatvorio koleginicu Sonju Radošević u kabinet i zvao policiju, jer je tražila objašnjenje zbog čega ne može da prati događaj.

Takođe, nisu željeli da saopšte ni šta misle o zabrani “Vijestima” da informišu sa konferencije, te mogućem narušavanju autonomije Univerziteta. Uprava policije je juče saopštila “Vijestima” da njeni službenici nijesu bili prisutni na otvaranju konferencije, ali da su tamo otišli nakon što ih je zvao službenik agencije za poslove obezbjeđenja i “kazao da mu je potrebna intervencija jer imaju problem sa jednom ženskom osobom”.

Ekonomski fakultet se ogradio od ponašanja prema novinarki Sonji Radošević. “Ekonomski fakultet nije imao udjela u odluci o angažovanju privatnog obezbjeđenja“, piše u odgovoru.

Niko od novinara, prema informacijama "Vijesti", juče nije na konferenciji pomenuo ovaj incident. Ambasada Austrije, za koju u promotivnom materijalu konferencije piše da ju je podržala, u odgovoru “Vijestima” je saopštila da je samo „facilitirala učešće kritički nastrojenog bosanskog stručnjaka, doktorantkinje Univerziteta u Gracu, na ovom događaju (Nidžara Ahmetašević)“.

„U cilju objektivnosti takođe napominjemo da je ambasada podržala održavanje predstojećeg događaja u organizaciji 'Monitora', piše u odgovoru.

Bonus video: