Krivokapić: Država da obezbijedi dostojanstvo radnicima

Iz Građanskog pokreta URA tvrde da se bore za one vrijednosti solidarnosti, a protiv eksploatacije, za koje su se borili radnici u Čikagu 1. maja 1886. godine
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.04.2015. 17:23h

Stvaraoci i pregaoci moraju biti pokretačka snaga svakog društva i snaga izgradnje države i njenog razvoja, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

"Država, a tu prije svega mislim na nosioce ključnih funckcija, moraju svoju dužnost posvetiti osiguranju radnika i obezbijediti im, ne samo, pravni i ekonomski sistem koji znači redovno primanje i adekvatnu nagradu za rad, već ono mnogo važnije – dostojanstvo", kazao je Krivokapić.

Po njegovim riječima Crna Gora je poslije Drugog svjetskog rata uspjela sebe preporoditi iz krša i biti država sa privredom i znanjem koja je mogla živjeti od svog rada i stvaranja.

"Tranzicija je mnoge ostavila bez posla i nanijela mnoge nepravde produbljujući socijalni jaz. Odogovor je ulaganje u održive projekte, u valorizaciju bogatstava koja su nam na raspolaganju, ali samo na način da mi gazdujemo našim i da ga čuvamo za generacije koje se još nijesu ni rodile", istakao je Krivokapić.

On je dodao da je dobar garant tome je puna vladavina prava, zakon jednak za sve i država u službi svog građanina.

"Mjerićemo naš uspjeh brojem onih koje će se vraćati u Crnu Goru, a koji su iz nje otišli u potrazi za svojim egzistencijalnim dostojanstvom", zaključio je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Pajović: Neophodna nova politika i uređeno tržište

Samo stabilna država ekonomskog prosperiteta i zaposlenosti može na dostojanstven način proslavljati Praznik rada, kazao je predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović.

"Crnogorski građani su dvije i po decenije zatočenici pogrešne ekonomske politike, od koje samo imaju koristi povlašćeni pojedinci bliski krugovima vlasti. Sve ono što je Ustavom zagarantovano, pravo na rad, na slobodan izbor zanimanja i zapošljavanja, na pravične i humane uslove rada i na zaštitu za vrijeme nezaposlenosti, danas naš građanin nema. Zato je Crnoj Gori neophodna nova politika i uređeno tržište na kome će svi imati jednake šanse. Država mora da zaštiti seljake i radnike, jer oni moraju činiti kičmu naše ekonomije. Domaća privreda uopšte, a posebno mala i srednja preduzeća, budući generator sveukupnog privrednog rasta moraju se razvijati uz pomoć države", istakao je Pajović.

On je dodao da je naše društvo vjekovima počivalo na solidarnosti i takav model društvenog ponašanja mora se vratiti zbog generacija koje ostaju iza nas.

"Stoga je neophodno osnažiti srednju klasu, koja je istinska snaga društva i ideje solidarnosti. Vjerujem da će period pred nama konačno donijeti nužne demokratske promjene, kojima stremi istinsko građansko društvo, te da će svaki naredni Prvi maj u pravom smislu biti slavljen kao praznik rada", rekao je Pajović.

Zogović: Teško je slaviti 1. maj

U Crnoj Gori teško je slaviti 1. maj jer su vremena kada se u državi moglo pristojno živjeti od rada, kao i proslave tog praznika, postale samo uspomena, poručio je portparol Demokratske narodne partije (DNP), Milun Zogović.

"Teško je praznovati Prvi maj u državi u kojoj je prva i najveća žrtva tranzicije bila zapravo radnička klasa", poručio je Zogović.

Prema njegovim riječima, na talasima radničkog nezadovoljstva „politički metuzalem“ se dočepao vlasti i krenuo u surovi obračun sa crnogorskom prviredom sistemski uništavajući, kako je naveo, radničku klasu i ostavljajući je bez ikakve perspektive.

"Ideološka matrica kojom dominira lični interes kao temeljno načelo, bezdušno je sprovođena kroz pljačkaške privatizacije pod pokroviteljstvom aktuelnog režima", rekao je Zogović.

Radnici su, kako je ocijenio, prepušteni sami sebi.

"Vremena kada se i u Crnoj Gori moglo pristojno živjeti od sopstvenog rada i radosne kolektivne proslave Prvog maja odavno su postale samo lijepa sjećanja, jer su radnici u međuvremenu prepušteni sami sebi i primorani da radničke hale zamijene ulicom i surovom borbom za preživljavanje", poručio je Zogović.

Negativne posljedice aktuelne politike, kako je naveo, vidljive su na svakom koraku.

Zogović je dodao da je neophodno preduzeti hitne mjere za ozdravljenje crnogorske privrede.

"Crnoj Gori je neophodna nova strategija ekonomskog razvoja, zasnovana na otvaranju novih radnih mjesta kroz valorizaciju poljoprivrednih, turističkih i energetskih potencijala, kao strateških grana privrede, kao i sprovođenje reformi poreskog sistema na principima socijalne pravde, i uvođenje sistema da svako plaća porez shodno veličini ekonomske moći kojom raspolaže", objasnio je on.

Navodeći da mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, kao i na nivou Evropske unije, čine 99 odsto poslovne zajednice, i zapošljavaju više od dvije trećine aktivnog stanovništva, Zogović je poručio da je potrebno stvoriti institucijalne preduslove i podsticaje za ulaganje u tu oblast.

Prednost razvoja malih i srednjih preduzeća ogleda se, prema njegovim riječima, u fleksibilnosti i brzoj adaptaciji na promene i mogućnosti zadovoljenja zahtjeva tržišta.

"Neophodno je izvršiti reviziju pretvaranja društvene i državne svojine u kapitalističku svojinu, i to sveobuhvatno, primjenom nauke, i na način koji će se urediti budućim zakonom", rekao je Zogović.

Prema njegovim riječima, uspjeh privatizacije ne mjeri se brojem „novokomponovanih tajkuna“ koji su nelegalno stekli materijalnu moć na radničkoj nesreći, nego po broju obespravljenih radnika kojima je aktuelni režim ukrao čak i nadu u bolje sjutra.

"U nadi da će su u danima koji dolaze stvoriti preduslovi za smjenu aktulenog režima a time i okončati agonija u kojoj se nalazi radnička klasa, sa vjerom da ćemo već sledeće godine moći da dostojanstveno proslavimo ovaj veliki praznik ,srećan nam Prvi maj", zaključio je Zogović.

URA: Krajnje je vrijeme da se vratimo vrijednostima 1. maja

Crna Gora mora da pokaže poštovanje prema svojim građanima, radnicima, penzionerima, roditeljima, sportistima, studentima, te je vrijeme da se vratimo vrijednostima solidarnosti i socijalne pravde, da konačno našu državu uredimo kao humanije, sigurnije i bolje mjesto za život, kazali su iz Građanskog pokreta URA.

"Sadašnja vlast vodi računa samo o sopstvenim interesima, ne vodeći računa o potrebama siromašnih, izgubili su realnu sliku o socijalnom stanju države i građana. Krajnje je vrijeme da se vratimo vrijednostima 1. maja, vrijeme je za promjene. Nije istinska Crna Gora ona u kojoj su prvomajski praznici samo, najmanje, dva neradna dana kada se ne ide na posao ili u školu. Stariji se sjećaju 1. maja, u jednoj Crnoj Gori, po izletima u prirodu - prvomajskim urancima, kulturno-umjetničkim programima, ali to su bila neka davna i srećnija vremena. To je bila jedna Crna Gora, koju stariji pamte, a mi mlađi sanjamo", ističe se u saopštenju URA koje potpisuje Miloš Konatar, koordinator za socijalnu politiku.

Dodaje se da je bilo jednom jedno vrijeme kada su radnici uredno primali plate, imali socijalnu i radno-pravnu zaštitu, vrijeme kada su radnici uživali poštovanje, kada je Crna Gora imala srednji sloj i radničku klasu.

A onda se sve promijenilo, došli su oni! Oni koji se deklarišu kao partije socijalne pravde, socijalističke i socijaldemokratske, propisali su nova pravila i tranziciju. Ugašene su fabrike i većina preduzeća koja su bila generator razvoja Crne Gore, izgubljeno je na desetine hiljada radnih mjesta, nestali su srednji sloj i radnička klasa. Radnici su ostali bez prava koja su decenijama uživali, a od tada pa sve do danas nestao je osjećaj, kako je to primiti redovno platu svakog prvog u mjesecu. Zaboravio se osjećaj kako je to od plate izdržavati porodicu, ići na odmor i školovati djecu, zaboravio se osjećaj dostojanstvenog života", piše u saopštenju.

Iz Građanskog pokreta URA tvrde da se bore za one vrijednosti solidarnosti, a protiv eksploatacije, za koje su se borili radnici u Čikagu 1. maja 1886. godine.

"Za našu Crnu Goru se moramo boriti, jer od kada su prije 25 godina došli oni, januar kojim su godine počinjale nikako da prodje, a majska zora nikako da nam svane. Naša borba, je borba za Crnu Goru u kojoj neće biti 30% stanovništva u zoni siromaštva, dok je skoro polovina stanovništva socijalno ugrožena. Nisu građani zaslužili da, u 21. vijeku, vlast za socijalna davanja za četvoročlanu porodicu izdvaja je 85,00 eura. Nisu naši stari zaslužili da prosječna penzija u Crnoj Gori danas iznosi 268,00 eura. Kako da radnici danas slave 1. maj, kada je prosječna plata 485,00 eura, dok je potrošačka korpa skoro 900,00€. Da li se vlast danas pita kako građani preživljavaju, da li osjećaju odgovornost? Nažalost, oni brinu samo o sebi i o malom broju privilegovanih. Vrijeme je za Crnu Goru kao solidarnu, pravnu i pravednu državu", zaključuje se u saopštenju.

SNP: Danas se 1. maj ne može nazvati praznikom

Prvomajski praznici nekada su se rado čekali i proslavljali, a danas, u državi u kojoj stopa nezaposlenosti iznosi 37,1 posto, 1. maj se ne može nazvati praznikom, istakli su iz Socijalističke narodne partije (SNP)

"Međunarodni praznik rada, simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti, teško da se u Crnoj Gori, sa ovakvom ekonomsko-socijalnom situacijom u kojoj nas je dovela ova vlast, može provesti u dobrom raspoloženju, dostojanstveno i sa vjerom u bolju budućnost. Otvaranje novih radnih mjesta i povećanje učešća zaposlenih u radno-aktivnoj populaciji, ključni su uslovi stabilnog i dugoročnog ekonomskog razvoja i zato se SNP CG snažno zalaže za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja. Ovakva politika mora biti usklađena sa potrebama poslodavaca, ali i sa mogućnostima obrazovnog sistema. Posebnu politiku država mora da osmisli i realizuje u odnosu na lica sa faktorom otežane zaposlivosti, osobe sa invaliditetom, lica koja su postala tehnološki viškovi i lica koja su dugo nezaposlena", navodi se u saopštenju SNP.

Iz ove partije su dodali da u Crnoj Gori moraju biti stvoreni uslovi za slobodno i efikasno sindikalno organizovanje.

"Samo slobodni, i od političkog uticaja oslobođeni sindikati, garantuju zaštitu prava zaposlenih koja su danas značajno redukovana ili se ne poštuju. Jedna od temeljnih odrednica SNP je upravo zasnovana na ciljevima sindikalnog organizovanja. Zato želimo da aktivno sarađujemo sa sindikatima na partnerskim osnovama jer će ta saradnja doprijeniti, kako većem poštovanju prava zaposlenih, tako i kreiranju adekvatnog zakonodavno-pravnog ambijenta koji obezbjeđuje njihovu sigurnost", piše u saopštenju.

Po njihovim riječima, puno ostvarenje ustavnog principa socijalne pravde suština je njihovih programskih zalaganja.

"Socijalno odgovorna država, socijalno odgovorni privrednici i socijalno odgovorni pojedinci, cilj su našeg političkog angažmana, ali i uslov stabilnosti našeg društva, održivog razvoja države, po mjeri čovjeka", zaključuje se u saopštenju SNP.

Bonus video: