Krivokapić: Neprihvatljivo da za zdravstvo ostane manje nego za prosvjetu

"Smatramo da nijesu mjerljivi Sindikat prosvjete i zdravstvo. Mi radimo odgovorniji, kompleksniji posao, nemamo ni godišnje odmore, radimo 365 dana u godini"
4423 pregleda 13 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Zoran Đurić
Krivokapić, Foto: Zoran Đurić

Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore održao je danas sastanak Glavnog odbora na kome se raspravljalo o ponuđenom povećanju zarada od strane Ministarstva zdravlja.

Kako podsjećaju u saopštenju, premijer Duško Marković najavio je da će doći do značajnog povećanja primanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu, nakon što su sindikati zdravstva uputili Ministarstvu zdravlja i Vladi zahtjev da se doktorima i medicinskim radnicima od januara sledeće godine koeficijenti povećaju za 30 odsto.

"Smatramo da nijesu mjerljivi Sindikat prosvjete i zdravstvo. Mi radimo odgovorniji, kompleksniji posao, nemamo ni godišnje odmore, radimo 365 dana u godini. Pri tom Zakonom o zaradama u javnom sektoru postoje koeficijenti složenosti koji su mnogo veći nego isti nivo obrazovanja kod nas. Mi smo dali predlog za povećanja koeficijenta za 30 odsto još prije ljetnjeg perioda i nakon što je Vlada sinoć usvojila budžet tražimo hitan prijem kod premijera. Vlada je budžetom za narednu godinu odredila povaćenje za prosvjetu 13 miliona eura u bruto iznosu, a odvojeno je 20 miliona eura za povećanje zarada.

To znači da je zdravstvu ostalo sedam miliona eura, znači mnogo manje nego prosjveti i to je neprihvatljivo i tim povodom tražimo hitan sastanak kod premijera, a nakon toga ćemo odlučiti kako ćemo dalje djelovati" kazala je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore Ljiljana Krivokapić, navodi se u saopštenju.

Bonus video: