Krivokapić: Plate u zdravstvu povećati od 150 do 300 eura

Ona je rekla za list Dan da je nacrt budžeta za 2020. godinu u pripremi i da je, prema njenim saznanjima, obezbijeđen novac za određeno povećanje plata
1470 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je da će krajem septembra nastaviti razgovore s Vladom i Ministarstvom zdravlja, od kojih će tražiti da se medicinskim sestrama i doktorima plate uvećaju od 150 do 300 eura.

Ona je rekla za list Dan da je nacrt budžeta za 2020. godinu u pripremi i da je, prema njenim saznanjima, obezbijeđen novac za određeno povećanje plata.

Krivokapićeva navodi da zavisi od njih da li će uspjeti da dođu do povećanja, jer se godinama budžet povećava za 100 hiljada eura, a medicinskim radnicima je samo jednom plata uvećana pet odsto.

“Nesporno je da zdravstvenim radnicima plate moraju biti povećane. Mi ne govorimo o deset odsto jer s tim nećemo biti zadovoljni. Svaka branša ima svoje zahtjeve, radimo 24 sata svakog dana u godini, nemamo slobodne vikende, niti ljeti dugi godišnji odmor", rekla je ona.

Ona je naglasila da traže da se njihove zarade izjednače sa primanjima zaposlennih u javnom sektoru na osnovu Zakona o zaradama u javnom sektoru.

"Tražimo da se koeficijent poveća, da bude za doktore od 16 do 18, za doktore opšte prakse 12 i medicinske sestre sedam. Tražimo da se povećaju plate od oko 150 eura za medicinske sestre, 200 za specijaliste i 300 eura za supspecijaliste”, kazala je Krivokapić.

Bonus video: